Hvis du allerede bruger kontaktlinser: Tillykke!

Baseret på din erfaring hjælper vi dig til den information, du har brug for. Kom i gang ved at klikke på en af knapperne nedenfor.

Håndtering
Rengøring & pleje
Komforttips

Opgrader
Synsændringer
Ny teknologi

Ny bruger

Alt, hvad du skal vide, for at bruge og pleje dine kontaktlinser

Hvis du snart får dine første kontaktlinser, eller netop er begyndt at bruge dem, kommer du til at elske dem.

Men, præcis som ved alle nye oplevelser, kan det naturligvis tage lidt tid at vænne sig til at bruge kontaktlinser. Det vil dog hurtigt komme til at føles lige så enkelt og naturligt at bruge og pleje dine kontaktlinser, som det føles at børste tænder hver dag.

Du skal bare følge instruktionerne fra din optiker og læse informationen via linkene nedenfor.

 

Sådan sætter du dine linser i

Hvis du er som de fleste andre nye brugere, bliver du formodentlig lidt nervøs, når du skal sætte dine kontaktlinser i. Vær ikke bekymret, det er helt normalt. Men du bliver overrasket over, hvor enkelt det er, og hvor hurtigt du vænner dig til det.

Når du skal sætte dine kontaktlinser i, bør du stå foran et spejl og have følgende ting ved hånden:

 • Sæbe til at vaske hænderne med
 • Et fnugfrit håndklæde til at tørre hænderne i—kontaktlinser kan sætte sig fast på våde fingre

Hvis du bruger månedslinser, som skal rengøres og opbevares natten over, har du desuden brug for:

 • Linsevæske til at rengøre og desinficere linserne med—brug ikke håndsæbe og vand fra hanen eller flaskevand til rengøring af kontaktlinser.

  Husk: Vand og kontaktlinser er ikke en god kombination. Du må aldrig nogensinde rengøre eller opbevare dine kontaktlinser i vand. 

Følg disse enkle trin, når du skal sætte dine kontaktlinser i ...

 

Hold begge øjne åbne, mens du sætter kontaktlinserne i.

Trin

1

Begynd altid med at vaske og tørre hænderne.

Vask altid hænderne med sæbe for at undgå snavs og bakterier på linserne og i øjnene. Tør hænderne med et fnugfrit håndklæde, inden du håndterer kontaktlinserne.

Trin

2

Anbring forsigtigt linsen på spidsen af pegefingeren

Kontrollér, at linsen buer opad som en skål. Du bør ikke se revner eller ridser.

 
 

Begynd med det samme øje hver gang. Da dit venstre og højre øje er forskellige, gælder det også din venstre og højre kontaktlinse. Du bør derfor begynde med det samme øje hver gang, så du undgår at forveksle linserne.

Trin

3

Anbring linsen på øjet

Anbring langfingeren på samme hånd tæt på de nederste øjenvipper og træk det nederste øjenlåg nedad. Anvend pegefingeren eller langfingeren på den anden hånd til at løfte det øverste øjenlåg. Anbring linsen på øjet.

Trin

4

Det hele klares på et øjeblik!

Slip forsigtigt øjenlågene, og blink. Linsen centreres automatisk. Hvis alt føles godt og ser godt ud, er du færdig. Gør nu det samme med den anden linse!

Det skal ikke føles fysisk ubehageligt at sætte kontaktlinserne i. Hvis det gør ondt, når du sætter linsen i, kan det skyldes, at der sidder snavs på den, eller at den har fået en ridse eller en revne. Tag linsen ud, rengør og desinficer den med linsevæske, og undersøg den grundigt, inden du forsøger igen. Kontakt din optiker, hvis det fortsat føles ubehageligt.

 

 
 

Sådan tager du dine linser ud

Præcis, som når det drejer sig om at sætte kontaktlinserne i, kan det i begyndelsen føles lidt unaturligt at tage dem ud. Men ligesom millioner af andre linsebrugere—fra børn til pensionister—vil du vænne dig til det med lidt øvelse. Tag dig bare god tid, og slap af. Det skal nok gå.

Uanset om du tager linserne ud eller sætter dem i, bør du altid have et spejl foran dig og have følgende ting ved hånden:

 • Sæbe til at vaske hænderne med
 • Et fnugfrit håndklæde til at tørre hænderne i—kontaktlinser kan sætte sig fast på våde fingre

Hvis du bruger månedslinser, som skal rengøres og opbevares natten over, har du desuden brug for:

 • Linsevæske til at rengøre og desinficere linserne med – brug ikke håndsæbe og vand fra hanen eller flaskevand til rengøring af kontaktlinser.

  Husk: Vand og kontaktlinser er ikke en god kombination. Du må aldrig nogensinde rengøre eller opbevare dine kontaktlinser i vand.
 • Linseetui til at opbevare linserne i

Følg disse enkle trin, når du skal tage dine kontaktlinser ud ...

 

Gør det til en vane at tage linserne ud i samme rækkefølge, som du sætter dem i, så du undgår at forveksle venstre og højre linse.

Trin

1

Vask og tør hænderne

Vask altid hænderne med sæbe for at undgå snavs og bakterier på linserne og i øjnene. Tør hænderne med et fnugfrit håndklæde, inden du håndterer kontaktlinserne.

Trin

2

Kig opad, og åbn øjnene godt op

Hold hovedet stille, men kig opad med øjnene. Kig opad, og træk linsen ned på den nederste del af øjet (det hvide i øjet) med pegefingeren.

Trin

3

Klem forsigtigt

Klem forsigtigt linsen mellem tommel- og pegefingeren. Tag linsen ud. Vær forsigtig, så du ikke skader linsen, når du tager fat i den.

Trin

4

Smid ud eller rengør

Hvis du bruger endagslinser, kan du smide linserne i skraldespanden, når du har taget dem ud. Hvis du har linser, som bruges flere gange, inden de skal skiftes – hver anden uge eller hver måned afhængigt af det skifteinterval, din optiker har anbefalet, skal du rengøre og opbevare dem i henhold til instruktionerne til din linsevæske. Læs mere om rengøring og desinficering af linser her.

 

 
 

Rengøring og pleje af kontaktlinser

Hvis du bruger endagslinser, skal du ikke bekymre dig om at rengøre eller desinficere dem. Du tager blot et nyt frisk par linser hver gang.

Hvis du derimod skifter linser hver anden uge eller hver måned, kræver det lidt mere arbejde—det er meget vigtigt, men samtidig også utroligt enkelt!

Følg disse enkle trin for begge linser, hver gang du tager dem ud—og følg desuden instruktionerne på din alt-i-en-væske nøje.

Trin

1

Når du har taget linsen ud, lægger du den i din let rundede håndflade og hælder ny linsevæske fra flasken over linsen. Information om, hvor meget væske der kræves, fremgår af instruktionerne på linsevæsken.

Trin

2

Brug pegefingeren på den anden hånd til forsigtigt at gnubbet linsen rundt i væsken i henhold til instruktionerne til linsevæsken.

Trin

3

Placer linsen i linseetuiet, dæk den med lidt mere ny linsevæske, og luk låget. Bemærk, at hele etuiet ikke skal fyldes med linsevæske. Opbevar altid linserne i etuiet dækket af linsevæske, når du ikke bruger dem. Af instruktionerne på linsevæsken fremgår det, hvor længe linserne skal ligge i blød for at sikre en ordentlig desinficering.

Flere tips om linsepleje

Håndter dine kontaktlinser varsomt. De er bløde og kan gå itu, så hold dem på sikker afstand af dine negle og smykker. Smid linsen ud, hvis den får en revne.

Brug kun ubrugt linsevæske til at rengøre og opbevare dine linser i. Dette minimerer risikoen for, at bakterier og andre urenheder kommer i kontakt med linserne. Brug aldrig vand fra hanen eller flaskevand, allerede brugt linsevæske eller spyt. Fyld ikke hele linseetuiet med linsevæske.

Skyl etuiet rent med linsevæske, hver gang du tager linserne ud for at bruge dem. Efterlad etuiet uden låg, og vend det på hovedet på et rent, tørt sted. Husk at følge producentens anbefalinger, og udskift linseetuiet ofte.

Følg altid den bæretid, som din optiker har ordineret—hvis kontaktlinserne bæres i længere tid, end de er beregnet til, kan det skade dine øjne. Hvis du har spørgsmål om bæretid eller andre aspekter af kontaktlinsepleje kan du henvende dig til din optiker for at få råd.

Alt om komfort

Præcis som ved alle andre nye oplevelser kan det føles lidt "anderledes”, første gang du bruger kontaktlinser. Men du bliver overrasket over, hvor hurtigt du vænner dig til dem. Det kræver lidt tålmodighed, men efter nogle dage har du måske endda helt glemt, at du bruger kontaktlinser.

CooperVisions kontaktlinser hjælper brugerne til en behagelig oplevelse takket være det bløde materiale og det innovative linsedesign.

Her kommer nogle tips til at bevare komforten:

 • Aftal regelmæssige opfølgende besøg hos din optiker  for at bevare en sund og behagelig linsebrug.
 • Vær omhyggelig med at følge det brugsmønster, som din optiker anbefaler. Hvis du bruger endagslinser, skal du ikke genbruge dem.
 • Undgå at bruge dine kontaktlinser for længe. Undgå at bruge linserne i flere timer i træk, end din optiker har anbefalet, og brug ikke linserne om natten, når du sover, hvis din optiker ikke har ordineret dette.
 • Øjendråber til genfugtning/smøring kan hjælpe, hvis miljøet er tørt (lav luftfugtighed frem for alt i overophedede rum om vinteren). Spørg din optiker , inden du begynder at bruge dem.
 • Hold regelmæssige, korte pauser ved langvarig brug af digitale enheder. Når du kigger koncentreret på en computerskærm eller en håndholdt enhed, kan din blinkerefleks blive nedsat, hvilket får linsen til at blive midlertidigt tør.
 • Sæt linserne i, inden du påfører cremer eller øjenmakeup.
 • Hvis du bruger månedslinser eller to-ugers-linser, skal du følge de instruktioner, som anbefales til desinficering og rengøring.

Hvis dine linser føles ubehagelige eller irriterende, eller hvis du ikke ser godt, skal du kontakte din optiker for at få den hjælp, du behøver.

Livsstilsfordele

Hvordan forbedrer CooperVisions kontaktlinser din livsstil? Vi tilbyder et bredt sortiment af produkter, som kan opfylde stort set alle behov for synskorrektion. Vores kontaktlinser tilbyder den frihed, komfort og enkelhed, som din livsstil kræver, uanset om det drejer sig om sport, rejser eller digitale enheder.