God hygiejne er en af de vigtigste faktorer for at forebygge infektioner og andre problemer, som kan påvirke ikke bare dine øjnes sundhed, men også dit fremtidige syn.

Her er nogle ting, du skal gøre og ikke gøre, når du rengør din kontaktlinser – og en forklaring på hvorfor.

Sådan rengør du kontaktlinser

Vask hænderne med sæbe og vand, inden du rører ved kontaktlinserne.

Anvend om muligt antibakteriel sæbe, og tør hænderne i et fnugfrit håndklæde. Anvend ikke sæbe, som indeholder olie eller lotion, da en sådan kan forurene eller tilsmudse linserne.

Rengør kontaktlinserne med ny rengøringsvæske hver gang.

Anvend ikke sterilt eller vand fra hanen, spyt, saltopløsning eller genfugtende dråber. Ingen af disse alternativer desinficerer eller rengør dine kontaktlinser ordentligt.

Gnub forsigtigt kontaktlinserne med fingrene, og skyl dem derefter med ny rengøringsvæske.

Undersøgelser har vist, at den bedste måde at rengøre kontaktlinser på, er ved at "gnubbe og skylle" dem, selv med rengøringsvæsker beregnet til rengøring "uden gnubning". Berør ikke linserne med neglene. Negle er ikke bare skarpe, under dem samles også både snavs og bakterier.

Skyl kontaktlinsebeholderen i ny rengøringsvæske, lad den stå åben, og lad den stå på hovedet og tørre.

Rengør ikke beholderen med vand, da dette kan indeholde urenheder og mikroorganismer. Efterlad heller ikke beholderen i nærheden af toilettet eller på fugtige steder, da dette kan medføre ophobning af skimmel og bakterier.

Andre måder til at holde kontaktlinser rene

Hæld ikke rengøringsvæske over i mindre beholdere i forbindelse med rejser eller opbevaring. Dette kan medføre, at væsken ikke længere er steril.

Hold flasken med opløsningen tæt lukket, og undgå kontakt med overflader eller genstande under brugen.

Udskift kontaktlinsebeholder mindst hver tredje måned.

Anvend aldrig kontaktlinserne i mere end 30 dage, efter at du har brudt emballagen.

Undgå røg og andre urenheder, som kan komme i øjnene og forårsage irritation eller infektioner.

Følg altid anvisningerne

De anvisninger, som følger med kontaktlinserne, kontaktlinsebeholderen og rengøringsvæsken, er – sammen med instruktionerne fra din optiker – beregnet til at sikre den bedst mulige pleje og funktion for din specielle type brug og rengøring.

Endelig er det vigtigt at huske, at din optiker altid er parat til at hjælpe dig med at holde dine øjne og dit syn i topform. Tal med ham eller hende en gang om året for at sikre, at du fortsat har de rigtige kontaktlinser og det rigtige plejesystem til dine øjne og din livsstil.

 

Informationerne i denne artikel skal ikke opfattes som medicinske råd og er heller ikke beregnet til at erstatte anbefalinger fra medicinske fagfolk. Kontakt din optiker, hvis du har specifikke spørgsmål.

Flere artikler