I løbet af dagen blinker vi automatisk, for at det skal føles bekvemt. Det er med til at smøre og genfugte øjnene, så de ikke føles tørre. Hvis du har oplevet en varm, tør vind i ansigtet, ved du, hvor ubehageligt det er, når det føles, som om du har sandpapir i øjnene.

For nogle af os fortsætter denne fornemmelse af tørre, irriterede øjne. Undertiden producerer øjnene ikke tilstrækkeligt med tårevæske til at holde vores øjne fugtige, og tårerne drænes ikke ordentligt. Denne tilstand er almindelig, når vi bliver ældre. Optikere og øjenlæger kalder tilstanden "keratoconjunctivitis sicca", men du kender den formodentlig bedre som kronisk tørre øjne.

Symptomer på kronisk tørre øjne

Kronisk tørre øjne eller KCS rammer personer over 40 år. Af sædvanlige symptomer kan nævnes:

  • Kløende øjne
  • Røde, blodsprængte øjne
  • Øget lysfølsomhed

Hvis du nu tænker: "men sådan havde jeg det i sidste uge", skal du tænke tilbage på, hvad du foretog dig da. Vi har alle haft røde, tørre øjne på et eller andet tidspunkt. Befandt du dig i et varmt, blæsende miljø? Måske sad du på et kontor med en konstant luftstrøm i ansigtet eller stirrede alt for længe på computerskærmen eller på tv'et?

En konstant vind kan tørre vores øjne ud, og at stirre intensivt ind i skærmen kan få os til at blinke mindre, end vi burde. Når dette sker, tilføres vores øjne ikke den fugt, de har brug for.

Hvis du ikke var ude og gå i Sahara-ørkenen (eller i det mindste så en film om det i tv), og du oplever, at dine øjne føles tørrere, end de plejer, har du muligvis tørre øjne.

Behandling af tørre øjne

Tørre øjne er almindeligt, men det er ikke noget, som bare "går over" som en almindelig forkølelse. Din optiker vil ordinere en behandling, som du skal følge for at lindre problemet.

Disse behandlinger kan omfatte:

  • Øjendråber – hvis dine øjne er kronisk tørre, kan det hjælpe at tilføre fugt i løbet af dagen i form af kunstige tårer. Vær opmærksom på, at vores tårer indeholder mere en bare vand. De indeholder også andre ingredienser, som hjælper med at bekæmpe infektioner og smøre øjet, så det holder sig fugtigt.
  • Tro ikke, at det hjælper at komme vand i ansigtet. Det gør det ikke.
  • Salver og andre medikamenter – hvis du har brug for lidt hjælp til at få fart i tåreproduktionen, findes der receptpligtige medikamenter, som kan hjælpe. Spørg din læge.
  • Kirurgiske indgreb – ved kirurgisk behandling af tørre øjne kan man lukke de kanaler, som dræner tårerne. Hvorfor gør man sådan noget? Fordi det kan bidrage til at bevare mere tårevæske rundt om øjnene og dermed hjælpe dem til at holde sig fugtige.

Der findes ingen enkelt metode, som lindrer tørre øjne for alle, men de metoder, som vi har nævnt her, har hjulpet andre med dette problem. Spørg din optiker eller øjenlæge, om en af disse behandlinger kan hjælpe dig.

 

Informationerne i denne artikel skal ikke opfattes som medicinske råd og er heller ikke beregnet til at erstatte anbefalinger fra medicinske fagfolk. Kontakt din optiker, hvis du har specifikke spørgsmål.

Flere artikler