Overvejer du at bade med dine kontaktlinser i? Lad være.

American Optometric Association og de amerikanske sundhedsmyndigheder anbefaler, at man undgår at bade med kontaktlinser. Dette omfatter søer, havet, swimmingpools, badekar og endda brusere.

Hvorfor? Vandet kan indeholde mange usynlige trusler mod dine øjne. Nogle af disse mikroorganismer kan komme ind omkring eller bag dine kontaktlinser, hvilket kan få skadelige konsekvenser.

En af disse trusler er Acanthamoeba keratitis (amøbekeratitis). Acanthamoeba-arter er alment forekommende mikroskopiske organismer, som findes i jorden og i søer. Keratitis er en inflammation i hornhinden.

Ifølge AOA (American Optometric Association) forårsager Acanthamoeba sjældent infektioner. Men i de tilfælde, hvor Acanthamoeba keratitis virkelig forekommer, kan den få ekstremt alvorlige følger og endda være til fare for dit syn.*

Følgende symptomer kan forekomme ifølge AOA:

  • En rød, smertefuld øjeninfektion
  • Sløret syn med en fornemmelse af fremmedlegemer i øjet, tåredannelse og lysfølsomhed
  • En usædvanlig lang periode med røde, irriterede øjne – også efter at du har taget linserne ud
  • Organismer som Acanthamoeba skylles sædvanligvis ud af øjet, hvis du ikke har linser på. Men der er risiko for at blive inficeret, selv om man ikke anvender kontaktlinser.

Undgå at skylle eller opbevare linser i vand fra hanen

Der er en grund til, at man skal rengøre og desinficere linser, som man tager ud og sætter i igen, med egnede produkter i henhold til optikerens anvisninger: Det er med til at fjerne organismer og holde dine øjne sunde og raske.

Det bedste resultat opnås ved at bruge metoden med at "gnubbe og skylle" – også selv om du har en rengøringsvæske til rengøring "uden at gnubbe".

Endagslinser kan bidrage til at mindske risikoen for øjeninfektioner. Men vær bevidst om, at endagslinser ikke helt eliminerer risikoen for at blive ramt af en infektion. At bruge endagslinser hjælper dig dog på andre måder; du slipper for eksempel for den daglige rengøring og får et nyt, frisk par kontaktlinser hver dag.

Følg altid din optikers anbefalinger vedrørende brug og rengøring af linserne. Forsøg ikke at spare penge ved at blande gammel og ny rengøringsvæske.

AOA anbefaler desuden, at du skifter linsebeholder mindst hver tredje måned. Undgå at opbevare beholderen i badeværelset, og lad den ligge åben og tørre imellem rengøringerne.

Det er vigtigt at have gode hygiejnevaner, når man bruger kontaktlinser. 

Bed din optiker om plejeanvisninger

Din optiker kan hjælpe dig med mere end bare at ordinere nye linser.

Hold dig ikke tilbage for at stille spørgsmål om anvisningerne for brugen af kontaktlinser, hvis din optiker siger noget, du ikke forstår. Søg omgående læge, hvis du oplever øjensmerter, uanset om du bruger kontaktlinser eller ej.

Du har kun to øjne. Pas godt på dem.

 

Informationerne i denne artikel skal ikke opfattes som medicinske råd og er heller ikke beregnet til at erstatte anbefalinger fra medicinske fagfolk. Kontakt din optiker, hvis du har specifikke spørgsmål.

* American Optometric Association (Den amerikanske sammenslutning af optikere)

Flere artikler