Føles dine øjne fugtigere, end de burde?

Hvis du har røde, løbende øjne kan det skyldes flere forskellige ting. Hvis det skyldes et fremmedlegeme eller et stof, kan reaktionen i øjnene være helt normal.

Tårerne har en beroligende effekt på øjnene og holder dem genfugtede. Og i støvede eller tilrøgede miljøer fungerer tårerne som øjnenes forsvarslinje. Men hvad kan det skyldes, hvis øjnene løber konstant, også selv om du skifter miljø?

Lad os gå igennem mulige årsager, og hvad du kan gøre.

Årsager til løbende øjne 

Hvis du har problemer med røde, løbende øjne, kan en af de primære årsager være allergi. Du har måske ikke haft allergiske problemer som barn. Men kroppen ændrer sig, når vi bliver ældre, og det som er okay det ene år, kan ændre sig året efter.

Forandringer i omgivelserne kan også udløse allergiske reaktioner.

Det behøver ikke at skyldes, at du er flyttet til et område med høje koncentrationer af pollen eller ambrosia. Årsagen kan være meget vanskeligere at finde frem til. Stil dig selv følgende spørgsmål:

  • Er du for nylig flyttet til en ny bopæl?
  • Har nogen af dine venner for nylig fået husdyr?
  • Er du begyndt på et nyt job?

Hver eneste af disse forandringer kan medføre nye typer af irritation af dine øjne.

Et nyt hus eller en ny lejlighed – selv om det virker meget rent – kan skjule noget, som får dine øjne til at løbe i vand. Et nyt kontorjob kan medføre træk i øjnene og få dem til at tørre ud, så de begynder at arbejde på højtryk for at holde sig fugtige. Og en vens husdyr kan udsætte dine øjne for små mængder hår eller skæl – uden at du overhovedet behøver at have været hjemme hos din ven.

Hvis ingen af disse punkter passer på din situation, kan der være andre mulige årsager til, at dine øjne løber i vand. En af disse kan være alder.

Behandling af løbende øjne: Hvad kan du gøre?

Når vi bliver ældre, forringes tårevæskens kvalitet. Tårerne består nemlig ikke kun af vand. Kroppen skaber en blanding, som er beregnet til at smøre vores øjne. Hvis dine øjne ikke får den fugt, de behøver, kan de begynde at overkompensere tåredannelsen – hvilket giver løbende øjne.

Hvis denne tilstand er kronisk, kan din optiker informere dig om mulige alternativer, der kan hjælpe dig. Det er vigtigt at gøre noget.

Årsagen til dine løbende øjne kan skyldes noget, som er let at afhjælpe, så der er ingen grund til at vente. Selv om tilstanden skulle kræve et kirurgisk indgreb, udføres disse sædvanligvis ambulant. Hvorfor ikke afhjælpe det tidligt og forbedre din livskvalitet?

 

Informationerne i denne artikel skal ikke opfattes som medicinske råd og er heller ikke beregnet til at erstatte anbefalinger fra medicinske fagfolk. Kontakt din optiker, hvis du har specifikke spørgsmål.

Flere artikler