Fusarium-arter findes næsten overalt – i planter, luften og i jorden. Fusarium er en svamp, bedre kendt under navnet skimmel.

Ifølge U.S. National Library of Medicine National Institutes of Health kan fusarium "medføre lokale, lokalt invasive eller spredte sygdomme. Patogenet påvirker i almindelighed individer med nedsat immunforsvar, mens infektioner hos personer med fungerende immunforsvar ses sjældent".*

Fusariuminfektioner ses sjældent. Men når de forekommer, sker det sædvanligvis hos personer med svækket immunsystem.

Ifølge en rapport fra American Society of Microbiology er prognosen dårlig for en person med et meget svækket immunsystem og en kraftig fusariuminfektion. *

Forsvar mod fusariumrelaterede sygdomme

American Society of Microbiology understreger: "at der findes ganske lidt information om værtsorganismens forsvar mod fusariumarter, invasiv fusariose har mange fælles egenskaber med invasiv aspergillose og andre invasive skimmelinfektioner."

Vores krops immunsystem udgør i princippet et vigtigt forsvar mod alle former for skimmelinfektioner.*

Fusarium keratitis: Hvad er det?

En type øjenrelateret fusarium-infektion er Fusarium keratitis. Keratitis er ifølge CDC's (Centers for Disease Control and Prevention) definition en inflammation i hornhinden, den gennemsigtige ”kuppel”, som dækker øjet.

Der findes mange måder, hvorpå man kan blive ramt af svampekeratitis. Disse omfatter ifølge CDC:

 • En skade på øjet, især en skade, som involverer planter, f.eks. torne eller pigge
 • En underliggende øjensygdom
 • Et svækket immunsystem (som tidligere nævnt)
 • Brug af kontaktlinser uden at følge brugsanvisningen nøje
 • Fusarium keratitis: Mulige årsager og symptomer

Fusarium-keratitis er sjælden, men kan forekomme som følge af manglende hygiejne i forbindelse med brug af linser. For at forhindre dette bør kontaktlinsebrugere altid:

 • Følge plejeanvisninger og udskiftningsinterval fra optikeren
 • Vaske hænderne grundigt med en uparfumeret sæbe og tørre dem af i et fnugfrit håndklæde før håndtering af kontaktlinserne
 • Udskifte linsebeholder mindst hver tredje måned
 • Omgående kontakte optikeren i tilfælde af øjensmerter, røde øjne i kombination med unormalt kraftig tåreproduktion samt øget lysfølsomhed.

Fusarium keratitis kan få fatale konsekvenser som tab af syn eller blindhed, hvis tilstanden ikke behandles. Sjusk ikke med plejen eller hygiejnen, når det gælder dine kontaktlinser.

Fusarium keratitis kan behandles, hvis den opdages i tide. Dette skal ske gennem lokal antimykotisk behandling eller kirurgisk indgreb om nødvendigt.

Desinficer dine kontaktlinser omhyggeligt for at mindske risikoen for Fusarium keratitis

Ud over at følge din optikers plejeråd kan du mindske risikoen for at blive smittet med Fusarium keratitis ved at følge disse anbefalinger:

 • Anvend altid metoden med at "gnubbe og skylle" ved rengøring af linserne, også selv om du anvender rengøringsvæske beregnet til rengøring "uden gnubning"
 • Forsøg aldrig at rengøre dine linser med vand fra hanen eller spyt – anvend kun den anbefalede desinfektionsvæske, og følg brugsanvisningen
 • Tag straks kontaktlinserne ud, og kontakt din optiker, hvis du oplever øjensmerter eller røde øjne

Som tidligere nævnt er tilfælde af Fusarium keratitis sjældne. Men de kan forekomme.

Når du besøger optikeren, er det vigtigt, at du lytter til og forstår alle de råd, du får, om rengøring og pleje af dine linser. Der er en årsag til anvisningerne. Følg dem, og vær med til at beskytte dit syn.

 

Informationerne i denne artikel skal ikke opfattes som medicinske råd og er heller ikke beregnet til at erstatte anbefalinger fra medicinske fagfolk. Kontakt din optiker, hvis du har specifikke spørgsmål.

Flere artikler