Øjenkatar (konjunktivitis) kan være meget ubehageligt, første gang man oplever det. Dine øjne klør og føles ubehagelige, de bliver røde og ømme, og du vil generelt føle dig... meget skidt tilpas.

Bindevævshinden (den hvide del rundt om dine hornhinder) bliver blodrøde eller helt rosa, deraf lidelsens engelske navn "pink eye". Men selv om du ligner en vampyr, behøver du ikke at være så bekymret. Det går over i løbet af en uge.

Hvad har du ellers brug for at vide for at lindre øjenkataren og få de informationer, du behøver? Læs videre!

Hvor smitsom er øjenkatar?

Vi ser mange kommentarer på sociale medier fra teenagere og børn i præpuberteten, som spørger, hvordan man får øjenkatar. Svaret er: Øjenkatar er let at få – utrolig let faktisk. Infektionen kan sprede sig gennem hoste, nys og berøring, og under gunstige forhold kan den sprede sig som en skovbrand.

Så øjenkatar er smitsom? Absolut!

Den er meget almindelig blandt børn i skolealderen og ekstremt smitsom, hvilket betyder, at du så vidt muligt bør undgå kontakt med andre, i de første dage efter at du er blevet smittet. At hoste i armens bøjning ved albuen og vaske hænder ofte med varmt vand og sæbe kan hjælpe med at begrænse spredningen.

Hvis du eller dit barn har øjenkatar, bør I så vidt muligt forsøge at begrænse kontakten med andre. Det betyder, at man skal blive hjemme fra skole eller arbejde i de første 36 til 48 timer efter, at du er blevet smittet, hvilket er den periode, bakteriel øjenkatar normalt smitter.

Spørg din læge for at få yderligere information – især hvis tilstanden varer længere end fem dage.

Hvad er øjenkatar?

Et mere præcist svar er, at øjenkatar er en inflammation i bindehinden, den gennemsigtige membran, som dækker vores øje.

Øjenkatar kan skyldes en bakterie- eller en virusinfektion. Det er ikke altid let at se forskellen mellem disse to former. Bakteriel øjenkatar omfatter sædvanligvis en højere grad af skorpedannelse i løbet af natten. Skorpen dannes af sekret fra øjet. En øjenkatar forårsaget af en virus har en tendens til at holde sig til det ene øje, mens den bakterielle form ofte spredes til begge øjne. 

Bakteriel øjenkatar kan behandles med antibiotika. Virusformen læger sig normalt af sig selv. Men bør naturligvis søge læge, hvis du ikke ser nogen forbedring efter fem dage.

Behandling af øjenkatar

Som tidligere nævnt forsvinder øjenkatar sædvanligvis af sig selv. For at tage hånd om den bakterielle form og hurtigere blive af med øjenkataren fås antibiotikadråber. Kontakt din læge..

Et naturligt husråd mod øjenkatar er at lægge varme kompresbind på øjnene. Det kan give en vis lindring, så du kan hvile dig og slappe af. Undgå at blande vaskeklude og kompresbind. Dette kan sprede infektionen til andre – og det går hurtigt.

Som du måske kan forestille dig, er det på ingen måde sjovt med en hel familie, som har symptomer på øjenkatar. Så snart du opdager en infektion, bør du følge den generelle fremgangsmåde, vi har beskrevet, og gå til lægen, hvis sygdommen fortsætter. I så fald bør du snart være ovre denne irriterende, men oftest ufarlige øjensygdom.  

 

Informationerne i denne artikel skal ikke opfattes som medicinske råd og er heller ikke beregnet til at erstatte anbefalinger fra medicinske fagfolk. Kontakt din optiker, hvis du har specifikke spørgsmål.

Flere artikler