Hvis du er over 40, begynder du måske at føle, at du har brug for længere arme, for at kunne se tydeligt, når du læser et menukort eller en avis. I så fald har du fået presbyopi.

Presbyopi er kort fortalt en øjentilstand, som rammer alle i 40-45-årsalderen. Genstande på tæt hold begynder da at blive udtydelige.

For at se tydeligt, når du forsøger at læse en bog, kan du blive tvunget til at s-t-r-æ-k-k-e armene længere og længere væk fra øjnene. Men der er jo en grænse for, hvor langt de kan strækkes.

Hvad kan du gøre for at korrigere presbyopi? Læs videre!

Lad os give en nærmere definition af presbyopi

Som nævnt er presbyopi noget, som påvirker alle – ALLE – ved en vis alder.

Det er almindeligt, men heldigvis let at korrigere. Men du undrer dig sikkert over, hvad der fremkalder presbyopi, når vi kommer i 40-45-årsalderen. Her er svaret.

I vores øjne, bag iris, sidder linsen. Den hjælper med at bryde, eller bøje, lyset i vores øjne og lede det videre til nethinden. Du kan næsten se den som en kameralinse, som man stiller skarpt med. Når vi bliver ældre, bliver linsen mindre elastisk. Det fortsætter frem til først i 60-årsalderen. Dette forhindrer dine øjne i at fokusere lige så godt, som de gjorde, da du var yngre.

Nu undrer du dig måske over, om der findes nogle øjenøvelser, som du kan lave, for at forhindre dig i at blive ramt af presbyopi.

Det er der desværre ikke.

Derimod findes der en løsning på problemet, når det opstår.

Sådan korrigerer man presbyopi

Hvis du selv eller et familiemedlem oplever noget, som minder om symptomer på presbyopi – måske sløret syn eller problemer med at fokusere på genstande tæt på – bør du besøge en optiker.

Husk, at personer under 40 år ikke får presbyopi. I så fald kan det i stedet handle om hyperopi (eller som de fleste af os ville kalde det – langsynethed). Symptomerne kan se ens ud, men der er tale om en anden lidelse. (Læs mere om hyperopi). Astigmatisme er en anden mulighed.

Når du ved med sikkerhed, at du har presbyopi, er det tid til at tænke over, hvilke muligheder der er for at korrigere det.

Læsebriller til presbyopi

Afhængigt af tilstanden kan det være, at du kan nøjes med blot at tage læsebriller på, når du skal læse. Af den grund kaldes denne type briller oftest læsebriller. Men hvad skal du gøre, hvis du ikke vil bruge læsebriller, når du er ude blandt folk? Du kan også overveje...

Kontaktlinser til presbyopi

Multifokale kontaktlinser kan hjælpe dig med at læse både på tæt hold og på afstand og med at holde læsebrillerne i lommen. Moderne silikonehydrogellinser er meget mere bekvemme og kan sidde i længere end for ti år siden.

Kirurgiske indgreb ved presbyopi

Der findes også kirurgiske alternativer, som du kan overveje for at korrigere tilstanden. LASIK eller konduktiv keratoplastik (CK) (Conductive Keratoplasty) kan skabe en løsning i monovision for presbyopi. Dette betyder i princippet, at du bruger det ene øje til at fokusere på genstande på afstand og det andet øje til at fokusere på genstande på tæt hold.

Lyder det mærkeligt? Det er det faktisk ikke.

Hvis vi går tilbage til forestillingen om et kamera, er det omtrent som at anvende to linser – et teleobjektiv til genstande på længere afstand og et makroobjektiv til små genstande på tæt hold. Der findes således monovision-linser til presbyopi, som gør det samme.  

Der er ingen grund til at blive deprimeret, hvis man har fået presbyopi. Det sker for os alle, og som vi har set, findes der forskellige muligheder for at korrigere det. Hvis du er over 40 og er i tvivl om, hvor vidt du har presbyopi, bør du bestille en tid hos optikeren med det samme.

Problemet vil kun blive værre, og der er ingen grund til, hvorfor du skal trækkes med hovedpine og andre besværligheder, som kommer med et sløret syn. Beslut dig for et skarpere syn på verden allerede i dag.

 

Informationerne i denne artikel skal ikke opfattes som medicinske råd og er heller ikke beregnet til at erstatte anbefalinger fra medicinske fagfolk. Kontakt din optiker, hvis du har specifikke spørgsmål.

Flere artikler