Myopi (nærsynethed) er et synsproblem, som betyder, at du ser genstande på tæt hold tydeligt, mens genstande på længere afstande er utydelige.

Denne tilstand er relativt almindelig, og mange opdager det ikke med det samme, eftersom ikke alle genstande i synsfeltet er utydelige.

At læse en bog eller et menukort klares uden problemer. Men skiltet derhenne…? Det kan være svært at se skarpt.

Årsager til nærsynethed

Myopi er sædvanligvis genetisk betinget.

Hvis du er nærsynet, bør du især være opmærksom på tidlige tegn på tiltagende myopi hos dine børn. Det er vigtigt at få testet deres øjne regelmæssigt, eftersom almindelig nærsynethed ofte forekommer tidligt i livet. Mange børn med myopi udvikler det i en tidlig alder. Problemet forværres derefter hvert år indtil den tidlige 20-årsalder.

Der findes andre årsager til, at man udvikler nærsynethed. Husker du, at dine forældre sagde til dig, at du ikke skulle sætte dig for tæt på tv'et? At sidde ved en computerskærm i timevis eller at læse i dårligt lys – alt, hvad der anstrenger øjnene – kan have betydning.

For nuværende er der ingen som ved præcis, hvad der forårsager myopi, selv om man trods alt ved en hel del.

Problemet med myopi opstår, når lyset, som kommer ind i øjnene, fokuseres foran nethinden i stedet for på den, som det er tilfældet på et normalt fungerende øje. (Når lyset fokuseres bag nethinden, er du langsynet. Læs mere om det her.)

Nu hvor vi ved mere om de mulige årsager til myopi, hvad kan vi så gøre ved det?

Behandling af myopi

Som du måske har gættet, er briller til nærsynethed en måde at korrigere utydeligt afstandssyn på. Hvis du er over 40, har du måske brug for multifokale linser, så du kan se genstande på både afstand og på tæt hold tydeligt, f.eks. morgenavisen.

Mange vælger at løse problemet med kontaktlinser til nærsynethed. Der findes andre linser, som korrigerer både nærsynethed og langsynethed. Har du en aktiv livsstil og dyrker måske sport eller idræt, eller måske foretrækker du blot kontaktlinser frem for briller? I så fald bør du tale med din optiker om dine kontaktlinsemuligheder.

Kirurgisk korrektion af myopi kan også være en mulighed. Ved en LASIK-operation for nærsynethed anvendes laser til at omforme din hornhinde, så det lys, der kommer ind i øjnene, fokuseres, som det skal. Denne mulighed kan ikke uden videre udføres på alle. Det kommer an på dine øjne. Du bør også være bevidst om, at mange forsikringsselskaber ikke dækker omkostningerne til indgrebet, da det anses for at være kosmetisk.

Myopi hos børn

Som vi nævnte tidligere er nærsynethed hos børn ofte arveligt betinget. Hvis du har børn og selv har fået diagnosen myopi, kan du have givet det videre til dine børn. Det er naturligvis ikke din fejl. Men du bør sørge for at være opmærksom på symptomer på dette (hovedpine, flytter sig tættere på genstande for at læse dem, træthed på grund af anstrengte øjne osv.).

Du bør som altid kontakte din optiker og bestille en tid med regelmæssige mellemrum.

Hvis dit barn har myopi, er det ikke noget, som forsvinder igen. Tværtimod forværres det ofte, indtil barnet har passeret teenagealderen.

For yngre børn har man diskuteret, om mere tid udendørs – væk fra tv og videospil – skulle kunne hjælper med at mindske nærsynethed hos børn.

En tur i parken eller at lege udenfor kan være en fremragende måde at være sammen på og måske samtidig hjælpe dit barns øjne.

Kontakt din optiker, hvis du eller dit barn har sløret syn. Hvis du ikke har en optiker, kan du bede familien eller dine venner om at anbefale en. Du behøver ikke se utydeligt en eneste dag mere!

Informationerne i denne artikel skal ikke opfattes som medicinske råd og er heller ikke beregnet til at erstatte anbefalinger fra medicinske fagfolk. Kontakt din optiker, hvis du har specifikke spørgsmål.

Flere artikler