Katarakt slører øjnenes linser og gør det sværere at se tydeligt. Dette kan ske, når proteiner ophobes og danner et grumset lag på linsen.

Som du sikkert kan forstå, mindsker dette den mængde lys, som kan komme ind i øjet.

Du kan nærmest se det som den kondens, der dannes på en kameralinse, og gør det sværere at se tydeligt.

Symptomer på katarakt

Personer med katarakt oplever problemer ved bilkørsel i mørke, da de oplever glorieeffekter rundt om modkørende bilers lygter. Disse reflekser kan endda fortsætte om dagen, sammen med det tidligere omtalte "tågesyn".

Det tager ofte nogen tid at udvikle katarakt, hvilket forklarer, hvorfor vi ofte forbinder lidelsen med ældre personer. Den kan dog forekomme selv hos spædbørn.

Fremgangsmåde ved kataraktoperationer

En kataraktoperation kan i første omgang lyde lidt skræmmende, men den er meget almindelig og kan udføres ambulant. Spørg en øjenlæge til råds om, hvilke alternativer du har, og hvad han eller hun anbefaler for dig.

Du bliver lokalbedøvet, og derefter kan man ved hjælp af ultralyd sønderdele katarakten, så du igen ser tydeligt. Der er ganske vist tale om et kirurgisk indgreb, men processen er sædvanligvis hurtig og ukompliceret.

I andre tilfælde kan man indsætte en kunstig linse. Hvis du har katarakt i begge øjne, skal der foretages to separate operationer, så det første øje kan læge helt, inden man opererer det andet.  Også i dette tilfælde kan din øjenlæge give dig yderligere råd, hvad angår dine individuelle behov.

Forebyggelse af katarakt

Studiet Nurses’ Health Study har vist, at en sund kost, som indeholder rigelige mængder C- og E-vitaminer samt lutein og zeaxantin, kan være en hjælp mod katarakt.

At sige ja til friske, grønne og bladrige grønsager og nej til cigaretten efter maden kan ifølge dette og andre studier dæmpe udviklingen af katarakt.

Betyder dette, at eksisterende katarakt kan forsvinde, hvis man spiser masser af grønkål? Nej. Det vil fortsat kræve, at du skal besøge en øjenlæge. Men grønkål, spinat og sareptasennep kan hjælpe dig med at forebygge udviklingen af katarakt.

Hvis du allerede har katarakt, bør du tale med din optiker om, hvilke alternativer der passer bedst for dig. Øjenlægen vil muligvis anbefale, at du venter med en operation. Hvis ikke, er der ingen grund til at udsætte muligheden for at få et godt syn. Proceduren er almindelig og relativt enkel.

 

Informationerne i denne artikel skal ikke opfattes som medicinske råd og er heller ikke beregnet til at erstatte anbefalinger fra medicinske fagfolk. Kontakt din optiker, hvis du har specifikke spørgsmål.

Flere artikler