Du har sikkert hørt udtrykket glaukom (grøn stær), men ved måske ikke præcis, hvad det er – ud over at det er et synsproblem.

Her får du den definition af glaukom, som du leder efter (i et forståeligt sprog).

Det er en øjensygdom, hvor skaden på synsnerven kan medføre, at man mister synet. Glaukom er den næsthyppigste årsag til blindhed. Sygdommen rammer især personer over 60 år, men kan også forekomme hos personer i 40-årsalderen. Og selv om den ikke kan forhindres (i det mindste ikke med den nuværende teknik), kan den diagnosticeres og behandles med vellykkede resultater, hvis den opdages tidligt.

Forskellige typer af glaukom

Der findes flere typer af glaukom. Den beskrives faktisk bedst som en gruppe af øjensygdomme. To af disse er:

Kronisk åbenvinklet glaukom (kronisk grøn stær)

Ved denne type af glaukom drænes væsken ikke ud af øjets indre. Dermed stiger trykket i øjet, hvilket medfører en gradvis forringelse af synsskarpheden. Dette kan ske over lang tid og kan derfor være svært at opdage, hvis du ikke får foretaget regelmæssige glaukomkontroller hos optikeren.

Akut lukket-vinkel glaukom (akut grøn stær)

Også her er der tale om, at øjet ikke drænes ordentligt, fordi dets kanaler er blokerede. Forskellen ved denne form for glaukom er, at øjets iris ikke åbnes så meget, som den skal. Trykstigningen i øjet sker desuden meget hurtigere. Når dette sker, kan du opleve en intensiv smerte i form af hovedpine og ildebefindende, som kræver omgående lægehjælp.

Kirurgi og andre former for behandling af glaukom

Øjet skal drænes ordentligt for at afhjælpe effekterne af sygdommen. For at gøre dette findes der forskellige typer af kirurgisk behandling. Det er muligt at anvende laser for at mindske det stigende tryk inde i øjet.

En mindre invasiv metode er receptpligtige medikamenter. Om dette er effektivt, afhænger ofte af, hvor tidligt sygdommen opdages, og hvor højt trykket i øjet er. Din øjenlæge kan give en bedre beskrivelse af, hvilken løsning der er bedst for dig.

Der findes ganske vist ikke noget enkelt lægemiddel mod glaukom, men sygdommen kan holdes i skak og behandles. Ligesom med mange andre sygdomme har det stor betydning, at den opdages tidligt. Sørg for at besøge din optiker regelmæssigt, også selv om du har det godt.    

 

Informationerne i denne artikel skal ikke opfattes som medicinske råd og er heller ikke beregnet til at erstatte anbefalinger fra medicinske fagfolk. Kontakt din optiker, hvis du har specifikke spørgsmål.

Flere artikler