Dovent øje betegner et vandrende eller skelende øje. Dette er sædvanligvis et tegn på amblyopi, hvor der sker et betydeligt synstab på et øje, og undertiden også strabismus (skelen), et generelt skeleproblem.

Lad os beskrive, hvordan amblyopi og et dovent øje kan påvirke dit syn, og hvordan det sædvanligvis korrigeres og behandles.

Dovent øje / amblyopi: Hvad er forskellen?

Der findes to tilstande, som medfører, hvad vi opfatter som et dovent øje:

Amblyopi er et udviklingsproblem, som vedrører forbindelsen mellem øjet og hjernen: Hjernen har i princippet lært sig at ignorere informationer fra et øje. Amblyopi er ikke et problem i selve øjet, selv om det både kan forårsage og forårsages af sådanne problemer.

Strabismus eller skelen er en fejlfunktion på øjnene, hvor de seks muskler, som omgiver øjnene og hjælper dem med at fokusere, ikke arbejder sammen, som de skal. Dette kan være både en årsag til og en effekt af amblyopi.

Hvordan påvirker et dovent øje mit syn?

De mest almindelige symptomer på et dovent øje er, at øjet vandrer eller skeler. Men et dovent øje kan medføre alvorlige synsproblemer:

  • Hurtigt tab af synsskarpheden i det dovne øje, hvis det ikke behandles og anvendes i stadig mindre udstrækning.
  • Tab af det binokulære syn, hvilket medfører tab af dybdesyn.
  • Øget risiko for synstab på det stærkeste øje, da synsproblemer, som typisk forekommer i begge øjne, vil påvirke det stærkeste øje først.

Hvad forårsager et dovent øje?

Amblyopi opstår på grund af en svag eller uudviklet forbindelse mellem øjet og hjernen.

Den mest almindelige årsag til dette er strabismus. Når musklerne i øjet ikke kan indstille øjnene ordentligt, især i udviklingsfasen, modtager hjernen forskellige billeder fra hvert øje. Hjernen løser denne forvirring ved systematisk at ignorere et af billederne. Dette medfører, at øjet ikke anvendes, og at det tilhørende område i hjernen bliver underudviklet.

En anden almindelig årsag er refraktionsfejl (nær-/langsynethed eller astigmatisme), som er større på det ene øje. Dette medfører også forkert matchning af informationerne, som resulterer i, at det ene øje tager over og får hjernen til at ignorere informationerne fra det andet øje.

Alt, som skaber denne form for ubalance i synet, kan også forårsage amblyopi. Dette omfatter katarakt hos børn, uklare linser, forskelle i form eller størrelse samt andre anatomiske eller strukturelle afvigelser.

Behandling af amblyopi

Jo tidligere et dovent øje undersøges og behandles, desto bedre er prognosen. Behandlingen af dovne øjne på voksne kan også være effektiv, især hvis patienten er meget motiveret og engageret. Studier viser en markant forbedring af synsskarpheden på det svageste øje hos ældre patienter, men ofte med helbredelse i mindre takt, grad og omfang.

Der findes to hovedtrin i behandlingen af amblyopi, den første del af korrektionen af et dovent øje:

Trin 1: Korrektion af synsproblemer

Først og fremmest kræves en korrektion af synsproblemer som f.eks. katarakt eller refraktionsfejl. Dette drejer sig ofte om enkle tiltag som ordinering af briller til nærsynethed eller langsynethed. I mere enkle tilfælde er det undertiden tilstrækkeligt at korrigere synet på det svagere eller dovne øje for at korrigere problemet med skelen.

Trin 2: Træn forbindelsen mellem øje og hjerne

I de fleste tilfælde blokerer man det stærkeste øje for at træne hjernen, så den begynder at acceptere billeder fra det amblyopiske eller dovne øje igen. Dette kan ske ved hjælp af en klap for øjet eller med øjendråber, som midlertidigt giver et sløret syn.

Øjenmuskelkirurgi

Undertiden er korrektionen af amblyopi ikke tilstrækkelig til at korrigere de problemer med strabismus, som får øjnene til at skele. I sådanne tilfælde kan øjenmuskelkirurgi, hvor man styrker eller svækker visse muskler, hjælpe. En kirurg fjerner (eller forkorter) da en muskel for at styrke den eller flytter en muskel (fastgør den længere væk) for at svække den.

Øjenøvelser

I nogle få tilfælde kan en mild skelen forårsaget af utilstrækkelig konvergens (hvor øjnene har svært ved at fokusere på genstande på tæt hold) korrigeres ved hjælp af øvelser for øjenmusklerne. Disse øjenøvelser omfatter blyant til næsen-træning og skærmterapi.

Husk, at jo hurtigere du behandler et dovent øje, desto større er chancen for, at det lykkes. Kontakt din optiker hurtigst muligt, hvis du har problemer med øjnene eller synet.

 

Informationerne i denne artikel skal ikke opfattes som medicinske råd og er heller ikke beregnet til at erstatte anbefalinger fra medicinske fagfolk. Kontakt din optiker, hvis du har specifikke spørgsmål.

Flere artikler