Har din optiker sagt, at du har astigmatisme (bygningsfejl)? Måske oplever du selv eller et familiemedlem symptomer på astigmatisme, f.eks. sløret syn, når I ser på genstande både på tæt hold og på afstand.

Hvis det med at se utydeligt, når du læser, passer på dig, skal du vide, at du ikke er alene med det problem. Astigmatisme er en meget almindelige synsfejl. Du har sikkert hørt udtrykket mange gange. Men hvad er det helt præcist?

Hvordan får man astigmatisme?

Forenklet udtrykt er astigmatisme en tilstand, som skyldes, at hornhinden eller linsen har en uregelmæssig form.

Hornhinderne hos personer med astigmatisme er ofte aflange i stedet for runde. Dette medfører en refraktionsfejl, som forvrænger det lys, som kommer ind i dine øjne. Som følge deraf bliver billederne slørede.

Personer med astigmatisme kan have svært ved at læse tekst eller se detaljer på genstande på både tæt hold og på afstand.

Ingen kender dens præcise årsag. Men selv om der kan være forskellige grunde til astigmatisme, findes der én, som er mere almindelig end de andre: arvelighed. Hvis du ser utydeligt, så se nærmere på dit stamtræ. Dine forældre eller andre slægtning har sikkert samme problem.

Går astigmatisme altid i arv? Nej, undertiden kan det skyldes en læsion af øjet. Det kan også skyldes keratokonus, en lidelse, som betyder, at hornhinden bliver kegleformet. Dette medfører en mere alvorlig form for astigmatisme, som kan kræve speciallinser eller et kirurgisk indgreb, men som også er mere sjælden.

Hvad enten du har en mild – eller knap så mild – form for astigmatisme, vil det kræve en eller anden medicinsk korrektion, for at du kan se tydeligt. Heldigvis er de fleste former for almindelig astigmatisme, der medfører sløret syn, enkle at korrigere.

Sådan opdager man astigmatisme

Har du svært ved at se genstande på tæt hold og på afstand tydeligt? Har du ofte hovedpine? Besøg familiens optiker. Sløret syn betyder ikke automatisk, at du har astigmatisme. Det kan skyldes noget andet.

Med nogle hurtige (og smertefrie) tests kan din optiker fastslå, om du eller et familiemedlem har astigmatisme, og hvilke tiltag det kræver at rette problemet.

Hvis du ser utydeligt på øjet, skal du bestille en tid og tale med optikeren om dine muligheder.

Behandling af astigmatisme

Som vi nævnte tidligere er de fleste former for astigmatisme lette at behandle. Der er flere korrektionsmuligheder. Nogle af disse er:

  • Briller
  • Kontaktlinser
  • LASIK-operation

Husk, at når det kommer til synskorrektion af astigmatisme, er ikke alle alternativer lige gode. Hvis du er over 40, har du måske brug for multifokale eller bifokale linser.

Tal med din optiker om, hvilket alternativ der egner sig bedst for dig og din livsstil.

Kontaktlinser til astigmatisme

Toriske kontaktlinser ordineres sædvanligvis til personer med astigmatisme.

Disse kontaktlinser er tykkere forneden for at forhindre dem i at rotere, når de er sat i. Det betyder, at linserne altid finder den rette position i øjet for at sikre en bedre synsskarphed. Det letter desuden tilpasningen og forkorter din tid hos optikeren.

Så hvis du hører din optiker nævne ordet "torisk", ved du nu, hvad det indebærer i kontaktlinseverdenen.

At korrigere din astigmatisme kan være så enkelt som at bestille en tid hos din optiker og følge dennes anbefalinger. Du skal endelig gøre opmærksom på, hvilken linsetype du foretrækker, f.eks. endagslinser, udvidet brug osv. Din optiker er til for at hjælpe dig.

 

Informationerne i denne artikel skal ikke opfattes som medicinske råd og er heller ikke beregnet til at erstatte anbefalinger fra medicinske fagfolk. Kontakt din optiker, hvis du har specifikke spørgsmål.

Flere artikler