Hvis man ikke kan se tydelige, tager man de chancer, man får. Det er ikke muligt at korrigere synet uden linser eller kirurgisk indgreb. Men der er nogle grundlæggende ting, du kan gøre, for selv at forbedre din synsskarphed og øjensundhed.

Forbedring af synet ad naturlig vej

Den bedste måde til at forbedre synsskarpheden ad naturlig vej er ved at give øjnene, hvad de behøver for at holde sig friske. Regelmæssig adgang til næringsrig mad og vitaminer holder dine øjne – og kroppen i almindelighed – på toppen.

Vitaminer og antioxidanter

To almindelige vitaminer og antioxidanter, som har vist sig at forbedre synet, er:

  • A-vitamin (hvis vi er i underskud, skader det vores forråd af pigmentet rodopsin, som er vigtigt for at kunne se i svag belysning og ved nattetide)
  • Lutein

Sådan hjælper lutein dine øjne

Proteinet lutein fines i høje koncentrationer i et lag i nethinden, hvor pigmentfyldte celler hjælper med at beskytte øjet mod kraftigt lys. En del forskning viser, at et lutein-tilskud hjælper denne proces i vores øjne med at forbedre synet ad naturlig vej.

Heldigvis forekommer antioxidanten lutein naturligt i frugt og grønsager som spinat, grønkål og bladbede

Mad for synet

Mange af de vitaminer og antioxidanter, som forbedrer synet ad naturlig vej, findes i almindelig mad, blandt andet:

  • Gulerødder, grønkål, spinat og bladbede (A-vitamin og lutein)
  • Lever (A-vitamin), inklusive torskeleverolie
  • Squash og rosenkål (lutein)
  • Søde kartofler og smør (A-vitamin)

Kan øjenøvelser redde mit syn? (Eller kun få mig til at se fjollet ud?)

Mange øjenøvelser omtales som en måde, hvorpå man naturligt kan forbedre synet og afhjælpe nærsynethed. Bates-metoden anbefaler at dække øjnene med hænderne samt anvende bevægelses- og visualiseringsteknikker til at omforme øjeæblet og forbedre synet. Yan Bao Jian Cao anbefaler massage og akupressur til at lindre anstrengte øjne og øjenproblemer.

For ingen af disse øvelser er det imidlertid lykkedes at påvise andet end anekdotiske virkninger eller placeboeffekter. Synsterapi er et vigtigt område inden for optometri, som omfatter problemer med skelen, øjenbevægelser og træthed. Der er dog ingen sikre belæg for, at synsøvelser kan påvirke synsskarpheden.

Vi kan ikke korrigere synet uden professionel hjælp, og der er ingen hurtige løsninger til at afhjælpe synsproblemer. Men med værktøjer som god næring og kost kan du selv hjælpe synet ad naturlig vej. Du bør som altid spørge din optiker til råds.

 

Informationerne i denne artikel skal ikke opfattes som medicinske råd og er heller ikke beregnet til at erstatte anbefalinger fra medicinske fagfolk. Kontakt din optiker, hvis du har specifikke spørgsmål.

Flere artikler