Tekniske fremskridt skaber fantastiske nye løsninger... men fører også nye problemer med sig. Med nutidens computere og internettet kan vi håndtere meget mere information og anvende flere værktøjer end nogensinde før.

Al denne produktivitet indebærer ofte, at vi tilbringer masser af tid med at stirre ind i en skærm: på arbejdscomputeren, på den bærbare computer derhjemme og på vores smartphones. Og skærmkiggeriet er ikke godt for os.

At blive ramt af "computerøjne"

De syns- og øjenproblemer, som opstår på grund af for meget tid ved computeren, kaldes med et samlet begreb for CVS (Computer Vision Syndrome) . At læse på en computerskærm adskiller sig fra at læse trykte sider og indebærer ofte, at vores øjne tvinges til at arbejde hårdere.

Blændende lys og refleksioner, lav kontrast og dårlig opløsning gør teksten svær at læse. Den måde, hvorpå vi interagerer med computerskærme og digitale "sider", adskiller sig fra den måde, hvorpå vi læser og skriver på papir.  Den ekstra belastning kan forårsage eller forværre øjenproblemer.

Problemer ved computerøjne

De syns- og øjenproblemer, som opstår eller forværres ved computerbrug, er:

  • Utydeligt syn
  • Tørre og irriterede øjne
  • Øjentræthed
  • Hovedpine

Når du taler med optikeren om disse symptomer, må du forvente at skulle igennem en omfattende undersøgelse, hvor man ser på synsskarphed, fokusering, skelen og problemer med øjenbevægelser.

Behandling af computerøjne

De forskellige øjen- og synsproblemer, som CVS dækker over, behandles ved at lindre den anstrengelse, som opbygges i forbindelse med langvarig computerbrug. Men behandling og forebyggende foranstaltninger kan beskytte og forbedre dit syn.

CVS behandles og forebygges på følgende måde:

  • Find dit "sweet spot", dvs. der, hvor du ser optimalt – vores øjne rettes naturligt udad og nedad. For at understøtte dette kan du placere computerskærmen, så skærmens midtpunkt befinder sig 5 til 10 cm under øjenhøjde og 50 til 70 cm fra øjnene.
  • Juster belysningen – sørg for, at du har god belysning, men placer computerskærmen og lyskilder, så du ikke blændes.
  • Anvend antirefleksskærme – et antirefleksfilter, som kan sættes på skærmen, kan mindske reflekser, når mulighederne for at påvirke omgivende lyskilderne er små eller ikke eksisterende.
  • Hold pauser, og blink ofte – for at undgå at anstrenge øjnene bør du hvile øjnene 15 minutter hver anden time, og lad øjnene skifte fokus ved at se dig omkring i rummet hvert 20. minut. Når du blinker, genfugtes øjnene, hvilket mindsker risikoen for at få tørre øjne.

Husk, at dine øjne arbejder hårdt. Sørg derfor for at holde pauser og bruge de nødvendige hjælpemidler for at holde øjnene produktive og friske. Hvis du er i tvivl, bør du spørge din optiker til råds.

 

Informationerne i denne artikel skal ikke opfattes som medicinske råd og er heller ikke beregnet til at erstatte anbefalinger fra medicinske fagfolk. Kontakt din optiker, hvis du har specifikke spørgsmål.

Flere artikler