Hvad er Acanthamoeba keratitis?

Det er en sjælden øjensygdom, som kan få fatale konsekvenser, som f.eks. at miste et øje eller permanent blindhed.

Ifølge Centers for Disease Control and Prevention er Acanthamoeba-arter generelt forekommende organismer, som findes i jorden og i søer. Men disse organismer kan også forekomme i svømmebassiner, badekar og endda i drikkevand. *

Mange mennesker udsættes for disse organismer, men få bliver inficeret, fordi organismerne ofte skylles bort. Typisk bliver man inficeret af Acanthamoeba keratitis via små sår eller andre øjentraumaer, eksponering for forurenet vand eller manglende hygiejne i forbindelse med øjenrelaterede hygiejnerutiner.

Hvad er symptomerne på Acanthamoeba keratitis?

Symptomer på Acanthamoeba keratitis omfatter følgende:

  • Lysfølsomhed og kraftig tåreproduktion
  • Sløret syn med røde øjne og smerter
  • En fornemmelse af at have fået noget i øjet
  • Kraftig hovedpine

Hvis du oplever nogle af disse symptomer, skal du ikke bare ignorere dem. Kontakt omgående din læge. Fortæl, om du har været ude at svømme og i så fald hvor. Alle de informationer, du kan bidrage med, kan være til hjælp.

Acanthamoeba keratitis kan behandles, men en tidlig diagnose er afgørende.

Hvad kan jeg gøre for at mindske risikoen for at få Acanthamoeba keratitis?

En skade på hornhinden (den gennemsigtige ”kuppel”, som dækker øjet) kan i forbindelse med eksponering for Acanthamoeba-arter – især for personer med svækket immunsystem – medføre en infektion af Acanthamoeba keratitis ifølge American Academy of Ophthalmology.**

Følg altid sikkerhedsforskrifterne for god hygiejne, da Acanthamoeba keratitis kan ramme både brugere af kontaktlinser og andre.

Hvis du bruger kontaktlinser, kan du mindske risikoen for at blive inficeret med Acanthamoeba keratitis ved at følge disse råd:

  • Rengør dine kontaktlinser ved at anvende metoden med at "gnubbe og skylle"
  • Udskifte linsebeholder mindst hver tredje måned
  • Anvend altid ny rengøringsvæske – bland aldrig gammel og ny væske
  • Følg din optikers anbefalinger for kontaktlinsepleje nøje
  • At forsøge at spare småpenge ved at forlænge udskiftningsintervallerne eller at snyde med rengøringsvæsken er ganske enkelt ikke risikoen værd.

Og som vi nævnte i artiklen om ikke at bade med kontaktlinser, bør du undgå at gå i brusebad med kontaktlinserne. Selv vandet fra hanen derhjemme indeholder urenheder, som kan sætte sig på kontaktlinserne.

Millioner af mennesker anvender kontaktlinser hver dag uden problemer. Millioner af mennesker bruger kontaktlinser på sikker vis hver eneste dag. Men der er en grund til, at din optiker giver dig retningslinjer for, hvordan du skal pleje dine kontaktlinser. Følg dem, og oplev den frihed, som kontaktlinser kan give.

 

Informationerne i denne artikel skal ikke opfattes som medicinske råd og er heller ikke beregnet til at erstatte anbefalinger fra medicinske fagfolk. Kontakt din optiker, hvis du har specifikke spørgsmål.

*Centers for Disease Control and Prevention

** American Academy of Ophthalmology

Flere artikler