Forår, juhu!

En tid med aprilregn og majblomster. Og for mange af os en ny tid med sæsonallergier og brændende, kløende og røde øjne.

Hvis du synes, at denne beskrivelse passer perfekt på dig, er du ikke alene. Øjenallergier er meget almindelige.

Hvad kan du gøre for at lindre øjenallergier? En del.

Løbende øjne, øjenallergier, kløen... føj!

Symptomer på øjenallergier kan forekomme når som helst i løbet af året. Det kan afhænge af, hvilken type allergi du har, og hvor du befinder dig: En sæsonbetinget allergi giver sædvanligvis problemer i den ene halvdel af året, mens en tilbagevendende allergi medfører problemer året rundt.

En øjenallergi kan skyldes mange ydre faktorer. En sæsonbetonet allergi skyldes allergener i udeluften, som f.eks. pollen, ambrosia, græs m.m. En tilbagevendende allergi kan have forskellige årsager, alt fra skæl fra husdyr til støvmider.

Det er vigtigt at understrege følgende: Hvis du har kløende øjne eller andre allergiske symptomer, bør du kontakte din læge for at få en professionel diagnose. Det kan være noget andet, som giver allergilignende symptomer, f.eks. et bygkorn, som er en hævet kirtel på øjenlåget, eller måske endda øjenkatar, som er en meget smitsom infektion. (Læs mere om det her).

Behandling af øjenallergier

Ud over receptpligtige medikamenter findes der almindelige husråd for allergier, som du kan prøve, for at lindre komplikationerne.

Begynd med at undgå årsagerne (om muligt). Det kan lyde indlysende, men en smule planlægning kan give pote senere i form af udeblevne nys og en mildere allergi.

Hvis du har en sæsonbetonet allergi, kan du prøve at undgå udendørsaktiviteter på blæsende forårs- og sommerdage. En forårsregnskylle kan gøre underværker for pollenniveauet. Forsøg at planlægge eventuelt havearbejde til dagen efter, at det har regnet.

Du kan også med fordel lade skoene stå uden for døre, så du ikke slæber pollen med indenfor.

Flere antihistaminfrie idéer til allergier

At hænge lagen og hovedpudebetræk til tørre uden døres kan være optimalt ud fra et miljømæssigt synspunkt (og for elregningen). Men på dage med høje pollenniveauer kan tørretumbleren være et bedre alternativ. I modsat fald risikerer du en nat med nys og løbende øjne, fordi du ligger på materiale, som har været udsat for pollen. 

Forsøg at lade være med at klø dig i øjnene med hænderne. Dette kan forværre situation ved øjenallergier.

At vaske ansigtet og stænke vandet væk fra øjnene kan også være en måde til at vaske pollen og andre irriterende stoffer bort. Vask først hænderne med sæbe, og skyl derefter ansigtet uden sæbe. Sæben kan irritere øjnene.

Vi er alle forskellige. Du bør altid rådføre dig med en læge om, hvilken behandling der passer bedst til din øjenallergi.

Kontaktlinser og allergier

Hvis du bruger kontaktlinser og lider af allergi, har du formodentlig oplevet dage, hvor du bare vil blive under bruseren i timevis. Vi kender det godt. Men inden du dropper at gå på arbejde eller i skole, er der nogle ting, du kan gøre, for at lindre dine kløende røde øjne.

Rengør dine linser, og følg producentens anbefalede plan for anvendelse. Forsøg at huske dette vigtige råd! Skriv en huskeseddel til dig selv. Opret en påmindelse som e-mail eller sms.

Opbevar dine genfugtende dråber, så de er let tilgængelige. Dette er altid en god idé, men nærmest obligatorisk på dage med en høj koncentration af pollen.

Overvej om muligt at skifte fra månedslinser til endagslinser. Det kan mindske mængden af allergifremkaldende stoffer i dine øjne.

Øjenallergier er ikke for sjov. Men vi har mulighed for at forbedre situationen. Spørg din optiker eller læge ved næste besøg, hvordan du bedst kan afhjælpe dine gener.

Informationerne i denne artikel skal ikke opfattes som medicinske råd og er heller ikke beregnet til at erstatte anbefalinger fra medicinske fagfolk. Kontakt din optiker, hvis du har specifikke spørgsmål.

Flere artikler