Du har muligvis hørt, at toriske kontaktlinser er kontaktlinser til astigmatisme. Men hvad er de, og hvorfor hjælper de? Vi gennemgår, hvordan man sætter kontaktlinser i, og hvordan de fungerer, samt hvad du bør tænke på, hvis du mener, at du har brug for dem.

Hvad er toriske kontaktlinser?

En torisk linse er en kontaktlinse, som er formet på en særlig måde. Standardlinser har en sfærisk overflade: Forestil dig, at man skærer et stykke af en badebold.

En torus derimod er en geometrisk form, som minder om en ”donut” . En torisk linse er formet som et snit i siden på denne.

Formen på toriske kontaktlinser skaber forskellige refraktive eller fokuserende styrker i de vertikale og horisontale plan. Den refraktive styrke stiger eller falder gradvis, når dit blik bevæger sig rundt på linsen.

Kontaktlinser til astigmatisme

Toriske kontaktlinser korrigerer problemer med astigmatisme, som skyldes forskellige kurvaturer i hornhinden eller linsen i dit øje (kaldes sædvanligvis corneal eller lentikulær astigmatisme).

I disse tilfælde er hornhinden eller linsen buet, så refraktionen i dit øje er forskellig i det vertikale og i det horisontale plan. Dette medfører et sløret syn og besvær med at se fine detaljer. Undertiden ser lodrette linjer ud, som om de hælder.

Toriske kontaktlinsers evne til at levere forskellige refraktive styrker i det vertikale og horisontale plan løser denne specifikke særhed, som forårsager astigmatisme.

Valg af toriske kontaktlinser

Toriske linser skal ligesom alle andre kontaktlinser ordineres af din optiker, som kan vælge de linser, som egner sig til dit syn og tilpasse dem til dine øjne. Tal med din optiker, hvis du mener, at du har brug for kontaktlinser til astigmatisme eller andre synsproblemer.

Her er nogle vigtige punkter, du bør tænke over:

Tilpasningen er særlig vigtig, når det drejer sig om toriske kontaktlinser

Eftersom toriske kontaktlinser har en særlig orientering, er det vigtigt, at de sidder korrekt på øjet. Producenter udformer toriske kontaktlinser med egenskaber, som skal hjælpe linserne med at sidde ordentligt, blandt andet:

  • Tynde/tykke zoner
  • Trunkering, hvor en lille del af linsens nederste del skæres af
  • Ballast, hvor linsen er lidt tykkere eller tungere

Dette betyder, at tilpasningen af kontaktlinserne er endnu vigtigere end normalt. Toriske kontaktlinser har en midterakse, svarende til jordens ækvator, som holder din synslinje fri. Hvis dine linser ikke passer, men glider rundt, vil du opfatte din synsskarphed som svingende.

Forskellige typer af toriske kontaktlinser

Toriske kontaktlinser varetager også andre synskorrektioner og fås til alle former for brug. Der findes toriske endagslinser eller andre bløde toriske linser – man kan endda få farvede toriske kontaktlinser.

Toriske kontaktlinser fremstilles også som både bløde og stabile (RGP) såvel som hårde linser. RGP-linser sidder bedre fast, men kræver også en længere første tilpasningsperiode. De kan også være mere tørre og mere sarte. Bløde toriske kontaktlinser er mere behagelige og enklere at håndtere, men kræver ekstra arbejde ved tilpasning for at blive siddende.

Du kan, præcis som med andre kontaktlinser, tale med din optiker om at anskaffe toriske kontaktlinser til astigmatisme. Optikeren kan hjælpe dig med at finde den rette korrektion og tilpasning, som passer både dine øjne og din livsstil.

 

Informationerne i denne artikel skal ikke opfattes som medicinske råd og er heller ikke beregnet til at erstatte anbefalinger fra medicinske fagfolk. Kontakt din optiker, hvis du har specifikke spørgsmål.

Flere artikler