Det er vigtigt at få kontrolleret dit barns syn regelmæssigt. Synet spiller trods alt en vigtig rolle i, hvordan dit barn tilegner sig viden om verden. Men hvor tidligt skal du begynde?

Børn bør gennemgå sin første omfattende synsprøve i treårsalderen. Medmindre optikeren anbefaler noget andet, bør disse derefter foretages hvert andet år.

Synsprøver hos en optiker er vigtige, også når barnet begynder i skolen og gennemgår mere enkle synsprøver. Synsprøver tester synsskarpheden (tydelighed og skarphed), men sunde øjne handler om mere end bare et perfekt syn (20-20).

Andre synsområder som f.eks. farvesyn, fokusering eller øjnenes bevægelse kan indebære problemer, som ikke testes ved synsprøver.

Her følger yderligere tips til at hjælpe dig med at holde dit barns øjne sunde og raske.

Ting, som du skal holde øje med, vedrørende børns syn

Kontrollér, hvordan barnet kigger på ting, derhjemme og i skolen. Tegn på, at dit barn skal kontrolleres for eventuelle synsproblemer, omfatter blandt andet:

  • Sidder for tæt på tv'et eller tavlen. Børn, som har svært ved at se, forsøger ofte at kompensere for dette ved at flytte tættere på eller holde ting tættere på ansigtet.
  • Barnet kniber øjnene samme eller viser andre tegn på ubehag. Synsproblemer kan få børn til at knibe øjnene sammen, ofte gnide sig i øjnene, blive usædvanligt lysfølsomme eller lægge hovedet på skrå, når de ser på genstande.
  • Har problemer med koordinationen. Vanskeligheder med koordinationen mellem øje og hånd eller øje og krop ved fysiske aktiviteter som cykling eller tagfat kan forekomme som følge af synsproblemer. 
  • Har en usædvanligt lav grad af opmærksomhed eller interesse. Manglende opmærksomhed og koncentration er tegn på opmærksomhedsproblemer (ADHD), men de samme symptomer viser sig ved synsproblemer. Synsproblemer i en ung alder kan medføre faldende interesse for aktiviteter, som udføres på tæt hold, f.eks. at læse, at male eller lægge puslespil.

Første besøg hos optikeren

Dit barns første besøg hos en optiker eller en læge kan være en kilde til uro. For at berolige barnet er det vigtigt, at det i forvejen gives de rette forventninger. Du kan:

  • Læse historier, hvor personerne går til optikeren.
  • Beskrive mulige aktiviteter som f.eks. at kigge på billeder eller E-tavler.
  • Forklare, at der ikke er nogen forkerte svar på optikerens spørgsmål.
  • Gode synsvaner begynder tidligt. Find en optiker til dit barn, eller bed din optiker om flere tips.

 

Informationerne i denne artikel skal ikke opfattes som medicinske råd og er heller ikke beregnet til at erstatte anbefalinger fra medicinske fagfolk. Kontakt din optiker, hvis du har specifikke spørgsmål.

Flere artikler