Tanken om at tage kontaktlinserne ud kan være lidt skræmmende for førstegangsbrugere.

Selv erfarne brugere kan opleve det som lidt besværligt at vænne sig til noget nyt. Hvad kan du gøre?

Tag det roligt! Det hele bliver lettere, når du har øvet dig lidt på det – og det gælder også at tage kontaktlinser ud. Bliv ikke bekymret, hvis det er lidt svært de første gange. Det er helt normalt.

For at hjælpe dig kommer her nogle tips til, hvordan du tager kontaktlinser ud, for at lette processen (og dine aftenrutiner).

Inden du tager kontaktlinserne ud

En af de vigtigste ting at huske på, når du skal tage linser ud, er altid først at vaske hænderne med vand og sæbe. Tør hænderne for at minimere den mængde vand, som kommer på linserne.

Et andet vigtigt råd for udtagning (og isætning) af kontaktlinser er altid at begynde med det samme øje. Det mindsker risikoen for, at du skal bytte om på linserne. (Husk, at ligesom med dine sko findes der en højre- og en venstrelinse).

Sådan tager du kontaktlinser ud

Er du klar til at tage kontaktlinserne ud? Så går vi i gang!

  1. Stil dig foran et godt oplyst spejl, især i begyndelsen.
  2. Se opad.
  3. Før det øverste øjenlåg op ved hjælp af pegefingeren på din ikke-dominante hånd.
  4. Før det nederste øjenlåg ned med langfingeren på din dominante hånd.
  5. Tryk forsigtigt linsen sammen med pegefingeren og tommelfingeren, så du kan føre den nedad, væk fra øjet. Sørg for ikke at klemme eller bøje linsen mere end nødvendigt.
  6. Placer linsen i din anden hånds håndflade.

Færdig! Det er faktisk nemt.

Rengøring af kontaktlinser

Forkert håndtering og rengøring af kontaktlinser er en af de hyppigste årsager til øjeninfektioner og andre problemer. Hvis du ikke anvender endagslinser, er en af de vigtigste ting for at beskytte øjnene og synet, at du gør rengøringen til en del af den daglige rutine, når du tager linserne ud.

Hurtig og enkel rengøring af kontaktlinser. Det eneste, du skal gøre, er:

  • Læg linsen i håndfladen, og hæld rengøringsvæske på overfladen.
  • Gnub linsen med fingerspidserne i 30 sekunder.
  • Gentag proceduren med linsens anden side.
  • Læg linsen i beholderen, dæk linsen med ny linsevæske, og sæt låget på.

Har du svært ved at tage kontaktlinserne ud?

 Her er nogle ting, du bør tænke over:

Genfugtende dråber eller væsker kan gør det lettere at løfte linsen af øjet. Hvis øjnene er tørre, sidder linsen lidt bedre fast.

Der kan forekomme en tilpasningsperiode, når du begynder at bruge eller skifter kontaktlinser. Sørg for, at du har god tid, så du slipper for at stresse, når du tager linserne ud.

Før linsen hen imod det hvide i øjet, især hvis du er bekymret for, at det skal føles ubehageligt. At føre linsen nedad mod det nederste øjenlåg kan også gøre det lettere at løfte den væk fra øjet.

Hvis kanterne på din linse hænger sammen, skal du dryppe lidt ny rengøringsvæske på og gnubbe forsigtigt, indtil de slipper hinanden.

Tal med din optiker, hvis du fortsat har problemer med at tage linserne ud. Han eller hun kan anbefale specielle værktøjer til at tage linserne ud, som kan lette processen. Der er sædvanligvis tale om små sugeværktøjer eller pincetter med bløde spidser, som hjælper med at løfte linsen.

Husk, at alle kontaktlinser er medicotekniske produkter, og at de – når alt kommer til alt – er sarte. For at beskytte dine øjne og dit syn, er det meget vigtigt, at du følger plejeanvisningerne fra din optiker samt fra linse- og linsevæskeproducenterne. Rådfør dig altid med din optiker, før du begynder at bruge kontaktlinser eller skifter linsetype.

 

Informationerne i denne artikel skal ikke opfattes som medicinske råd og er heller ikke beregnet til at erstatte anbefalinger fra medicinske fagfolk. Kontakt din optiker, hvis du har specifikke spørgsmål.

Flere artikler