Hvordan man sætter kontaktlinser i, er et spørgsmål, som hver ny – eller potentiel – linsebruger stiller.

Hvis du aldrig har gjort det før, kan isætningsproceduren i første omgang lyde lidt mærkelig. Vores reflekser forsøger jo trods alt at få os til at holde genstande borte fra øjnene, ikke sandt?

Tag det roligt. At sætte kontaktlinser i er en utrolig enkel proces, og vi er her for at hjælpe dig med hvert enkelt trin i processen. Det kræver lidt øvelse, men du vil snart kunne gøre det uden problemer.

Sådan sætter du kontaktlinser i i fem enkle trin

For det første bør du egentlig forsøge at lade være med at se det, som om du sætter linser i øjnene – for det gør du jo faktisk ikke. Du placerer kontaktlinserne på øjnene, hvor de sidder behageligt og hjælper dig med at se tydeligt. Men nu til selve processen. Dette er formodentlig den mest enkle måde at sætte kontaktlinser i.

1. Vask hænderne.

Du vil være sikker på, at du ikke ved en fejl overfører støv, bakterier eller makeup til din kontaktlinse, da dette kan medføre irritation i dine øjne. Sørg også for, at du anvender almindelig sæbe uden kraftig parfumering eller fugtgivere. Skyl hænderne grundigt, og tør dem. Dette gør du, for at forhindre, at du overfører uønskede stoffer til øjnene. Nu er det tid til at sætte kontaktlinserne i.

2. Begynd altid med det samme øje.

Dine kontaktlinser er individuelt tilpasset for hvert øje, højre og venstre. Præcis som med dine sko kan du ikke bytte om på dem. Eftersom kontaktlinserne ser identiske ud, når du har taget dem ud af pakningen, bør du begynde med højre øje, hvis du er højrehåndet, og det venstre, hvis du er venstrehåndet. Gør dette, hver gang du sætter linserne i, så bliver det lettere at holde styr på, hvad der er hvad. Dette er den enkle måde at sætte kontaktlinser i første gang, hvilket er præcis, hvad vi er ude efter.

3. Tag forsigtigt linsen op.

Placer linsen på pegefingeren. Se på den. Bøjer den opad som en skål? I så fald er alt, som det skal være! Nu er vi næsten parat. Du skal blot rengøre linsen med linsevæske og derefter er du klar til at sætte linserne i og fortsætte dagen.

4. Hold fast i øjenlåget, og sæt kontaktlinsen i.

Anvend din frie hånd til at holde øjenlåget åbent, og sæt linsen i. Mange vælger at se væk, når kontaktlinsen placeres på øjet. Det kan du gøre eller også kan du kigge lige på linsen. Begge måder fungerer lige godt.

5. Blink og smil – du er færdig!

Nemlig. Blink naturligt, og se dig i spejlet, hvis du vil. Hvis alt føles godt og ser godt ud, er du klar. Vi sagde jo, at det skulle være let!

Almindelige myter om at sætte kontaktlinser i

Lad os bruge et øjeblik på at afvise nogle almindelige myter om isætning og brug af kontaktlinser:

Hvad sker der, hvis en kontaktlinse glider om bag øjet?

Det enkle svar er: Det gør den ikke. Det er umuligt. Bindehinden, som dækker den forreste hvide del af øjet, forhindrer dette.

Tænk, hvis mine kontaktlinser sætter sig fast på øjet og ikke kan tages ud?

Bekymr dig ikke. Dine linser vil ikke suge sig fast som små sugekopper. De er udformet til at blive siddende, men også til at de let kan tages ud, når du ønsker det. På samme måde…

Vil mine linser ikke trille ud af øjnene hele tiden?

Dette er en myte, som muligvis har fået næring gennem gamle film eller tv-programmer, hvor en af karaktererne kan have tabt en hård kontaktlinse. I virkeligheden er det ret usandsynligt, at dette sker med moderne bløde kontaktlinser.

Vi håber, at disse tips til isætning af kontaktlinser vil hjælpe dig med dine linser og eliminere nogle af myterne om dem. Præcis som med næsten alt, hvad man gør for første gang, gælder det, at jo flere gange du prøver, desto lettere bliver det at sætte kontaktlinser i. Inden længe vil du kunne gøre det uden at tænke over det.

Spørg din optiker, hvis du har brug for praktisk hjælp. Han eller hun guider dig gerne personligt igennem processen.

 

Informationerne i denne artikel skal ikke opfattes som medicinske råd og er heller ikke beregnet til at erstatte anbefalinger fra medicinske fagfolk. Kontakt din optiker, hvis du har specifikke spørgsmål.

Flere artikler