Kontaktlinsens historie og de fremtidige forbedringer af den er spændende emner, da de fleste af os har et eller andet problem med synet.

Synskorrektion er et kronisk behov, som findes overalt. I USA anvender omkring 168,5 millioner personer en eller anden form for korrigerende hjælpemiddel som f.eks. briller eller kontaktlinser. Det er mere end halvdelen af USA's befolkning!

Flere og flere mennesker bruger kontaktlinser for at forbedre deres syn. Siden 1991 er antallet af kontaktlinsebrugere steget med 4 % om året. Brugernes begrundelse for at vælge linser i stedet for briller varierer fra aktive livsstilsvalg til rent kosmetiske.

Hvad gør kontaktlinser?

Kontaktlinser er små synskorrigerende linser, som er i "kontakt" med øjet. Der er beregnet til at korrigere refraktionsfejl og holde øjnene sunde. De ligger på tårefilmlaget på hornhindens overflade.

Moderne kontaktlinser er meget mere end bare små glaslinser, som sidder på dine øjne. De fungerer dog på omtrent samme måde som almindelige briller – som bryder og fokuserer lyset, så genstande fremstår tydeligt. Eftersom linserne sidder fast på tårevæsken på øjets overflade, bevæger de sig naturligt med dine øjenbevægelser. Dette er bare en af de fordele, som kontaktlinser har sammenlignet med briller.

Typer af kontaktlinser

Alle kontaktlinser er forskellige. De findes i forskellige udførelser, designet til at opfylde forskellige formål. Disse udførelser kan variere fra "model" til hvor ofte du udskifter dem – f.eks. dagligt eller en gang om måneden. De opfylder også forskellige behov, f.eks. kontaktlinser til astigmatisme, til nærsynethed osv.

Kontaktlinserne fås i forskellige styrker eller "dioptrier". Hvis du anvender kontaktlinser, kan du kaste et blik på pakningen eller din recept. Der vil du se plus- eller minustegn efterfulgt af tal. Uden at gå alt for meget i dybden udtrykker disse tegn linsernes form. Forskellige former korrigere forskellige synsproblemer.

Toriske linser, som er vægtede nedad, hjælper med at korrigere astigmatisme. Sfæriske linser, som er identiske overalt, hjælper med at korrigere nærsynethed og langsynethed. Der findes også monovision-kontaktlinser, flerstyrkekontaktlinser og multifokale kontaktlinser.

Den tekniske historie – kontaktlinser

Kontaktlinser og idéen bag dem har en meget længere historie, end de fleste ved.

Blandt mange andre moderne bekvemmeligheder beskrev Leonardo da Vinci tanken om kontaktlinser allerede i 1508. Renee Descartes videreudviklede denne tanke, da han i 1636 tegnede en anderledes kontaktlinse. Senere – i 1801 – blev videnskabsmanden Thomas Young den første til at bære en kontaktlinse, som blev fastgjort på hans øje med voks!

Ja, der er sket en del inden for linsekomfort siden da...

Bløde kontaktlinser

I 1971 blev den første bløde kontaktlinse officielt lanceret og lagde dermed grunden til en ny æra langt fra tidligere hårde kontaktlinser.

Endagslinser

Det næste store gennembrud inden for kontaktlinseteknologien kom i 1988 med lanceringen af de første engangslinser. Det skulle derefter tage yderligere otte år før introduktionen af endagslinser i 1996.

Silikonehydrogellinser

Nu har vi silikonehydrogellinser, som giver bedre komfort og kan bæres i længere tid end sine forgængere.

Farvede kontaktlinser

Har du nogensinde ønsket, at dine øjne var lidt mere blå, end de er fra naturens side? Det kan du opnå nu – også selv om du ikke har brug for synskorrektion.

Der findes kosmetiske kontaktlinser, som forstærker, eller endda ændrer, din øjenfarve. Også som planolinser, det vil sige linser uden styrke. (Læs mere om kosmetiske kontaktlinser). Der findes sågar sorte kontaktlinser, som du kan anvende til din næste Halloween-udklædning. Men eftersom kontaktlinser er medicotekniske produkter, bør du tale med en optiker, inden du afprøver denne type spøg og skæmt-linser.

Uanset hvilket synsbehov du har, ser det nu ud, som om vi har kontaktlinser, der kan opfylde disse.

Hvordan ser fremtiden ud inden for kontaktlinser? Hold øjnene åbne!

 

Informationerne i denne artikel skal ikke opfattes som medicinske råd og er heller ikke beregnet til at erstatte anbefalinger fra medicinske fagfolk. Kontakt din optiker, hvis du har specifikke spørgsmål.

Flere artikler