Det er vigtigt, at du regelmæssigt får dine øjne kontrolleret hos en optiker, selv om du oplever, at dit syn er godt.

Ifølge AOA (American Optometric Association) bør man som regel foretage følgende besøg:

  • Mindst én gang hvert andet år eller som anbefalet, for voksne i alderen 18 til 60 år
  • Årligt eller som anbefalet, for personer i alderen 6 til 18 år samt for personer over 61 år
  • For små børn, i 6-måneders- og 3-årsalderen, eller som anbefalet
  • Et velkendt spørgsmål: "Hvad koster en synsprøve?" Svaret er, som man måske kan forvente, at det afhænger af en række faktorer – hvor du bor, typen af synsprøve, om du opgraderer dine linser eller skal have nye m.m.
  • Lad os se nærmere på, hvilke faktorer der påvirker prissætningen af en synsprøve.

Priser på synsprøver

Spørg gerne om prisen, når du bestiller tid til en synsprøve. Du vil sandsynligvis finde ud af, at priserne varierer, afhængigt af hvor omfattende en synsprøve du har brug for og afhængigt af specialistkompetencen hos den, som foretager synsprøven.

Den samlede pris for et besøg hos eksempelvis en oftalmolog (en øjenlæge) kan variere i forhold til prisen hos en optiker.

Inden du begynder at ringe rundt, bør du være klar til at give følgende oplysninger:

  • Personlige oplysninger
  • Tidligere synsprøver (hvornår har du sidst besøgt en optiker eller øjenlæge?)
  • Familiehistorik (bruger dine forældre altid briller?)
  • Din alder og aktuelle synsstatus

Hvis du har svaret på disse spørgsmål, inden du ringer, bliver det lettere for personalet hos optikeren at vejlede og give dig en eventuel pris på synsprøven.

Som tidligere nævnt, er det vigtigt at få kontrolleret sine øjne regelmæssigt, også selv om du ikke oplever, at du har problemer med at se tydeligt. Det kan meget vel være sådan. Men du bør få det bekræftet. Visse synsproblemer kan i sine tidlige stadier kun opdages af en optiker, og disse problemer er oftest enklere at behandle, hvis de opdages tidligt.

Forudsæt ikke, at omkostningerne for en synsprøve er penge ud af vinduet. Du kan opdage, at prisen er mere rimelig, end du troede, og et besøg kan forebygge en række fremtidige øjenproblemer.

 

Informationerne i denne artikel skal ikke opfattes som medicinske råd og er heller ikke beregnet til at erstatte anbefalinger fra medicinske fagfolk. Kontakt din optiker, hvis du har specifikke spørgsmål.

Flere artikler