Multifokale kontaktlinser er udformet med henblik på at muliggøre forskellige linsestyrker, som giver et skarpt syn på forskellige afstande fra brugeren. Men hvordan fungerer dette, og kan det være noget for netop dit syn? Vi hjælper dig med at udforske multifokale kontaktlinser og fortæller, hvordan du skal tænke for at afgøre, om det kan være det rette valg for dig.

Hvad er multifokale kontaktlinser?

Multifokale kontaktlinser er kontaktlinser med flere forskellige styrker i den samme linse. Sædvanligvis er der en styrke til genstande på meget tæt hold, en styrke til genstande på afstand og en styrke til genstande på mellemlang afstand. Denne løsning hjælper mennesker med presbyopi med at korrigere aldersrelaterede synsproblemer, hvor øjet ikke længere kan fokusere på genstande på tæt hold.

Hvad er forskellen på multifokale og flerstyrkelinser?

Multifokale kontaktlinser er udformet med gradvis overgang fra en styrke til læsning på tæt hold til en styrke til at se på normal lang afstand. De minder meget om progressive briller. Flerstyrkekontaktlinser derimod har en skarp kant mellem linsens nær- og afstandsstyrker.

Typer af multifokale kontaktlinser

Multifokale kontaktlinser fås som både bløde og stabile (RGP) såvel som i hårde linsematerialer.

Der findes to hovedtyper i udformningen af multifokale kontaktlinser. Det mest almindelige er en opsætning af koncentriske cirkler med linsestyrker til syn på forskellige afstande. Der findes også kombinerede designs, som holder både nærsyns- og afstandsstyrker tæt på dit øjes centrum og imiterer en naturlig synsoplevelse ved at korrigere de specifikke aberrationspunkter i dine øjne.

Vælg multifokale kontaktlinser

Hvordan ved du om multifokale kontaktlinser er noget for dig? Her følger nogle fordele og ulemper, som du bør tage hensyn til før og under dit besøg hos optikeren.

Fordele ved multifokale linser

 • Multifokale kontaktlinser har en række fordele, herunder:
 • Bedre synsskarphed for synsintervallet fra tæt hold til lang afstand
 • En mindre abrupt overgang mellem forskellige styrker
 • Evnen til at se under de fleste forhold uden ekstra briller

Ulemper ved multifokale linser

 • Multifokale kontaktlinser giver en række synsmæssige muligheder, men kan også:
 • Være sværere at justere på grund af forskellige synsoplevelser
 • Medføre blænding i mørke, tågesyn eller skygger i tilpasningsperioden
 • Være dyrere på grund af det mere komplicerede design

Alternativ til multifokale kontaktlinser

Hvis multifokale linser ikke lyder som et passende valg, findes der en række andre alternativer inklusive:

 • Benytte læsebriller sammen med almindelige kontaktlinser
 • Monovision-linser
 • Flerstyrkekontaktlinser
 • Kirurgisk korrektion eller linseimplantat i henhold til lægelig anbefaling

Din optiker er din vigtigste kilde, når du overvejer at få kontaktlinser og i tilfælde af andres spørgsmål vedrørende øjensundhed. Optikeren hjælper dig med at finde det rigtige korrektionsalternativ til din livsstil og følger dig i løbet af de første måneder for at sikre, at du foretog det rette valg.

 

Informationerne i denne artikel skal ikke opfattes som medicinske råd og er heller ikke beregnet til at erstatte anbefalinger fra medicinske fagfolk. Kontakt din optiker, hvis du har specifikke spørgsmål.

Flere artikler