Monovision-linser er en af de måder, som kan anvendes til at korrigere de fokuseringsproblemer, som er knyttet til presbyopi. Men hvad er det for noget, og hvordan fungerer de? Vi giver dig en introduktion til monovision-linser og gennemgår, hvordan de mindsker visse synsproblemer.

Hvad er presbyopi?

Presbyopi (alderssyn), som kommer fra græsk og betyder "det ældre øje", er et symptom på aldrende øjne. Når vi bliver ældre, bliver linserne inde i vores øjne hårdere og mindre fleksible og kan ikke længere ændre form så godt, at vi kan fokusere på genstande på både tæt hold og på afstand.

Mange opdager effekterne af presbyopi først i 40'erne, når de begynder at holde aviser og lignende i strakt arm for at kunne fokusere ordentligt.

Hvad er monovision-linser?

Monovision-linser er en af flere almindelige måder for mennesker til at korrigere for presbyopi, når de bliver ældre. For at håndtere problemerne med at skifte fokus mellem tæt hold og lang afstand, ordineres en kontaktlinse til tæt hold til det ene øje og en til afstand på det andet øje.

Andre alternativer ved presbyopi

Ud over monovision-linser kan optikeren korrigere presbyopi ved hjælp af

Bifokale briller eller linser: Dette var tidligere en almindelig løsning, hvor et læsesegment blev lagt ind i den primære linse.

Progressive/flerstyrkebriller: I nogle briller anvendes progressive glas. Det er brilleglas med progressiv styrke, hvor styrken løbende ændres ned gennem glasset. .

Multifokale kontaktlinser: Det er kontaktlinser, som – i lighed med flerstyrkebriller eller progressive briller – har flere fokuspunkter. Nogle er udformet som flerstyrkekontaktlinser, hvor øjet flyttes og fokuserer gennem en læsestyrke. Andre er udformet, så øjet konstant kan se igennem linsens midtpunkt.

En ordination af læsebriller, som skal anvendes som supplement til standardlinser for normalt syn (på afstand).

Vælg monovision-linser

For monovision-linser kræves en tilpasningsperiode, som er vigtig at tage hensyn til, hvis du begynder med kontaktlinser eller skifter kontaktlinsetype. Hjernen lærer naturligt at tilpasse sig denne løsning, hvor hvert enkelt øje anvendes til hver sin specielle opgave. (Normalt anvendes det dominante øje til normal- eller afstandssyn.)

Noget andet, man skal tænke på er, hvordan et monovision-system påvirker dit naturlige binokulære syn (hvor dine øjne arbejder parallelt for at klare forskellige synsopgaver). Undersøgelser har vist, at mange brugere af monovision-linser bevarer deres binokulære syn og har en sammenlignelig synsfunktion.

Ligesom med alle kontaktlinser bør du tale med din optiker om, hvilken løsning der passer bedst til dine individuelle synsproblemer. Hvis du og din optiker vælger monovision-linser, kan han eller hun hjælpe dig med at sørge for, at kontaktlinserne passer netop dine øjne, dit syn og omgivende faktorer.

 

Informationerne i denne artikel skal ikke opfattes som medicinske råd og er heller ikke beregnet til at erstatte anbefalinger fra medicinske fagfolk. Kontakt din optiker, hvis du har specifikke spørgsmål.

Flere artikler