I det følgende præsenteres nogle af de nyeste brilletrends, og hvad du bør huske for at passe på dine øjne, samtidig med at du ser godt ud.

Solbriller

Solbriller er et vigtigt modetilbehør og samtidig en god måde at beskytte øjnene på.

Desværre garanterer ikke en gang dyre mærkesolbriller en komplet beskyttelse.

Uanset om du vil have nyt pilotstel eller har brug for solbriller med styrke, får du her nogle retningslinjer for solbriller, som er gode for både dine øjne og dit look.

Øjenbeskyttelse

Solen: Vi forudsætter, at solbriller beskytter vores øjne mod solen, men det er ikke altid sandt. Hvor mørk en linse er, eller hvilken farve den har, siger ingenting om, hvor godt dine solbriller blokerer for UV-stråler eller blåt lys: Linser skal testes i henhold til gældende standarder for UV-beskyttelse. I USA skal linserne blokere 99 % af UVB-strålerne og lade UVA-stråler svarende til 30 % af det synlige lys slippe igennem.

Solbriller blokerer for det synlige lys og kan derfor have en indvirkning på vores bilkørsel. Solbriller bør aldrig anvendes ved kørsel i mørke og bør være godkendt til kørsel i dagslys.

Øvrige risici: Hverken almindelige solbriller eller solbriller med styrke er beregnet som beskyttelse mod kunstige lyskilder, f.eks. sollamper, eller til industrisikkerhed.

Optisk kvalitet

Vil du se godt ud og samtidig se godt? Den testtavle, som også anvendes til test af våd AMD kan hjælpe med at kontrollere forekomsten af forvrængninger i solbrilleglassene.

Test af våd AMD: Se på en lodret kant eller linje. Flyt hovedet frem og tilbage, og lad øjet bevæge sig langs linsen, samtidig med at du kigger på linjen. Hvis linjen opfattes som bugtet, kan glasset være defekt, og du bør lede videre efter et andet par.

Mærkestel

Når du anvender briller hver dag, ønsker du, at de skal afspejle din personlige stil. Heldigvis findes der masser af mærkestel til både mænd og kvinder i alle mulige moderne design og retrodesign. Inden du bestemmer dig for en af de nyeste brilletrends, bør du afstemme med din optiker, at dine slebne briller er de rigtige for dig.

Modekontaktlinser

Interessen for dekorative eller kosmetiske kontaktlinser stiger. Aktuelle trends omfatter blandt andet:

Farvede kontaktlinser

Standardlinser er ofte svagt farvede af hensyn til en enklere håndtering, men er usynlige, når de er sat i. Farvede kontaktlinser ændrer eller fremhæver din naturlige øjenfarve ved at dække en større del af øjet. Du kan have blå kontaktlinser eller linser i en valgfri anden farve.

Kostumelinser

Mange filmskabere og makeup-artister anvender kostumelinser for at opnå specialeffekter i reklame- og spillefilm. Det drejer sig sædvanligvis om sklerale kontaktlinser, som også dækker det hvide i øjnene. Selv om de giver et fantastisk udseende i studiet, så slører de også skuespillerens syn.

Cirkellinser

Cirkellinser, undertiden også kaldet "Big Eye-linser", får dine øjne til at se større ud. Dette opnås ved at dække en del af det hvide i øjnene med farve. Cirkellinser kommer fra Asien, hvor det rådyrslignende udseende hos såkaldte animationsfigurer er populært.

Dekorative kontaktlinser medfører præcis som alle andre linser store risici, hvis de anvendes uden professionel vejledning. På grund af stigende problemer med brugere, som køber modelinser uden forudgående konsultation, hverken bør eller kan du købe dekorative eller korrigerende linser, uden at de er ordineret.

Der findes mange måder til at få dine øjne til at se godt ud og samtidig holde dem sunde og raske. Tal med din optiker om, hvad der er det rigtige for dig.

Informationerne i denne artikel skal ikke opfattes som medicinske råd og er heller ikke beregnet til at erstatte anbefalinger fra medicinske fagfolk. Kontakt din optiker, hvis du har specifikke spørgsmål.

Flere artikler