Kontaktlinseundersøgelser giver, ligesom alle almindelige synsprøver, din optiker mulighed for at foretage en grundig kontrol af din øjensundhed og synsskarphed. Ved at gøre dette regelmæssigt – ca. en gang om året – får din optiker mulighed for at opdage eventuelle synsforandringer, inden de bliver alvorlige.

Men hvis du er kontaktlinsebruger, er det vigtigt at sørge for, at dine linser er korrekt tilpasset til både dit syn og dine øjne. Ud over en omfattende øjenundersøgelse omfatter en kontaktlinseundersøgelse også en tilpasning af kontaktlinserne. Du kan forvente følgende.

Regelmæssige omfattende øjenundersøgelser

Uanset om du har et perfekt syn, briller eller kontaktlinser, har du brug for regelmæssige øjenundersøgelser for at holde dine øjne og dit syn i den bedst mulige stand. Dette indbefatter sædvanligvis:

  • Synsprøver for at fastslå refraktionsfejl og ordinering
  • Funktionstest, som viser, hvor godt dine øjne samarbejder
  • Undersøgelser med spaltelampe, som giver din optiker et forstørret billede af strukturerne i dine øjne for at kunne fastslå din øjensundhed
  • Øjentryksmåling til kontrol af glaukom

Tilpasning af kontaktlinser

Kontaktlinser er et medicoteknisk produkt, hvilket betyder, at du har brug for en kontaktlinserecept for at købe dem, og at din optiker er forpligtet til at sørge for, at den synsprøve, der er en forudsætning for at få recepten, omfatter en korrekt tilpasning af dine linser.

Tilpasning af kontaktlinser omfatter både konsultation og måling.

Optikeren vil stille spørgsmål om din livsstil og dine ønsker. En del kontaktlinser kan for eksempel være bedre egnede til personer, som dyrker meget sport eller idræt og har en aktiv livsstil, mens andre er bedre egnede til personer, som rejser meget og undertiden kan have brug for at sove med kontaktlinserne på. Optikeren vil også spørge, om du foretrækker farvede kontaktlinser eller engangslinser.

Optikeren vil desuden få brug for at foretage en række målinger. Det mest almindelige er hornhindens kurvatur, den blotlagte forreste del af øjet. I visse tilfælde måles også størrelsen på pupil og iris. Hvis du har en tendens til tørre øjne, vil optikeren også foretage en vurdering af tårefilmen for at sørge for, at de ordinerede kontaktlinser holder dine øjne tilstrækkeligt fugtige.

Husk, at din optiker har til opgave at sørge for, at dine øjne får, hvad de behøver, for at holde sig sunde og raske og fungere så godt som muligt. Sørg for at få professionel rådgivning, hvis du opdager eller foretager ændringer, som vedrører dine øjne og dit syn.

Informationerne i denne artikel skal ikke opfattes som medicinske råd og er heller ikke beregnet til at erstatte anbefalinger fra medicinske fagfolk. Kontakt din optiker, hvis du har specifikke spørgsmål.

Flere artikler