Uanset om du er ny linsebruger, eller om du har brugt kontaktlinser i flere år, kan disse tips til, hvordan du sætter kontaktlinserne i, hjælpe dig med at undgå linseproblemer, som andre brugere har oplevet.

Køb et lager af linsevæske

Hold øje med, hvor meget linsevæske du har tilbage, så du ikke opdager i sidste sekund, at du er løbet tør (Dette gælder selvfølgelig ikke, hvis du bruger endagslinser). Sørg altid for at have et lager med linsevæske.

Dette er særligt vigtigt, fordi du altid skal anvende ny rengøringsvæske, hver gang du håndterer dine kontaktlinser. Rengør aldrig kontaktlinserne med vand fra hanen. Dette kan indeholde urenheder og modstandsdygtige, smitsomme mikroorganismer.

Tips til at sætte kontaktlinser i og tage dem ud

Vask og tør hænderne, inden du sætter linserne i eller tager dem ud.

Alt, hvad du har på hænderne, når du berører linserne, vil havne i øjnene. Vask hænderne med en mild antimikrobiel sæbe og tør dem grundigt, inden du berører kontaktlinserne. Undgå at anvende flydende eller oliebaseret sæbe eller lotion, inden du berører kontaktlinserne, da dette kan kontaminere linserne eller give en olieagtig hinde.

Begynd altid med det samme øje, når du sætter kontaktlinserne i

Når du sætter linserne i, bør du altid begynde med det samme øje. Risikoen for at du skal bytte om på linserne ved en fejl minimeres derved – og, ja, din højre og venstre linse er forskellige, præcis som dine sko.

Placer kontaktlinsen i håndfladen

Hold kontaktlinsen ved at placere den i håndfladen. Hvis du klemmer linsen mellem fingrene, øges risikoen for, at du kan beskadige den med neglene. Negle kan beskadige linsens overflade og er desuden en sand kilde til bakterier.

Tag linserne ud, hvis du oplever smerte eller ubehag

Hvis dine kontaktlinser begynder at gøre ondt, føles tørre eller ubehagelige, eller hvis folk begynder at kommentere, at dine øjne er røde, skal du tage linserne ud! Smerte og ubehag er ofte dine øjnes måde at gøre opmærksom på, at der er et problem. Hvis dette sker ofte, skal du tale med din optiker for at se, om dine kontaktlinser er de rigtige til dig.

Sørg for at have briller med

Ved at have briller i nærheden, især når du holder ferie, kan du hvile øjnene, når de har brug for det. Så snart det gør ondt eller føles ubehageligt at bruge kontaktlinserne, bør du tage dem ud. Og det bliver lettere, hvis du har briller i nærheden.

Brug altid solbriller, også selv om du har kontaktlinser med UV-beskyttelse

Ikke engang kontaktlinser med UV-beskyttelse blokerer alle de UV-stråler, som kan skade dine øjne. Ved at bruge solbriller med UV-beskyttelse skal du anstrenge dig mindre, og risikoen for skader på øjne og syn mindskes. Tal med din optiker, om hvilke typer udendørs aktiviteter du deltager i, så han eller hun kan hjælpe dig med at bedømme din risiko for eksponering og anbefale den rette beskyttelse for dig.

Køb kontaktlinser hos legitime kilder

Købe linser på nettet? Kontrollér, hvor virksomheden drives. Visse linser, som sælges på nettet, er muligvis ikke godkendt af de rette instanser. Desuden skal kontaktlinser både med og uden styrke ordineres af en optiker, som sørger for, at linserne passer og imødekommer dine øjnes sundhedsbehov.

Husk: at tage sig af dine kontaktlinser er det samme som at tage sig af dine øjne. Tal altid med din optiker om at skaffe kontaktlinser og om, hvordan du skal anvende og pleje dem på en måde, så du sikrer, at dine øjne forbliver sunde.

 

Informationerne i denne artikel skal ikke opfattes som medicinske råd og er heller ikke beregnet til at erstatte anbefalinger fra medicinske fagfolk. Kontakt din optiker, hvis du har specifikke spørgsmål.

Flere artikler