At bruge og pleje kontaktlinser på en måde, som holder øjne og syn i bedst mulige stand, kræver mere end almindelig brug af briller. Men hvilken alder bør man have, før man begynder at bruge kontaktlinser? Her følger nogle tips og ting, som man bør tænke på, inden man begynder at anvende kontaktlinser.

Kan børn anvende kontaktlinser?

Der findes ganske vist ikke nogen anbefalet alder eller mindstealder for brug af kontaktlinser. Men det er vigtigt at overveje, om kontaktlinser er et passende alternativ. Denne beslutning har mindre at gøre med alder end med dit barns unikke egenskaber og omgivende faktorer.

Beslutning om kontaktlinser til børn

For at bruge kontaktlinser kræves ansvarsfuld anvendelse og pleje. Selv om komplikationer er sjældne (påvirker kun 5 % af brugerne hvert år), opstår de fleste, når kontaktlinserne er slidte eller håndteres forkert.

Kan dit barn klare dette ansvar? Har barnet let ved at lære instruktioner? Varetager barnet regelmæssigt sine pligter uden påmindelser? Eller glemmer barnet sine lektier? Tænk over, om dit barn kan lære at sætte linserne i og tage dem ud på den rigtige måde, også selv om han eller hun er træt, at holde linserne rene og følge et regelbundet skema for anvendelse.

Har dit barn brug for kontaktlinser? Har din optiker foreslået kontaktlinser? Har dit barn brug for dem for at forbedre sine sports- eller idrætspræstationer? Hvis det udelukkende handler om et kosmetisk problem, skal du måske overveje at tale med dit barn om eventuelle underliggende problemer eller gruppepres, som kan ligge bag barnets ønske.

Hvornår skal kontaktlinserne bruges

For mange er spørgsmålet om kontaktlinser en kosmetisk og en praktisk beslutning. Hvis barnet eller teenageren ikke behøver kontaktlinser med styrke, men bare vil se cool ud (eller bruge dem som accessory til en smart påklædning), kan man finde en lang række farvede kontaktlinser og Halloween-linser på nettet. Som forælder bør du dog være bevidst om, at kontaktlinser på nettet måske ikke er FDA-godkendte. Spørg altid din optiker først.

Nogle fordele ved kontaktlinser

Kontaktlinser med styrker kan ofte gøre vores liv meget enklere. De kræver ansvarsfuld pleje, men kan også:

  • Give dig et bredere synsområde
  • Forbedre dine idrætsmæssige præstationer og oplevelser
  • Med den rette ordination give en bedre synsoplevelse

Husk, at friske øjne indebærer et godt syn. Spørg din optiker til råds, hvis du overvejer at anskaffe dig kontaktlinser eller står over for andre beslutninger, som vedrører dit syn.

 

Informationerne i denne artikel skal ikke opfattes som medicinske råd og er heller ikke beregnet til at erstatte anbefalinger fra medicinske fagfolk. Kontakt din optiker, hvis du har specifikke spørgsmål.

Flere artikler