Millioner af mennesker over hele verden bruger kontaktlinser, selv om det måske ikke kan ses, når du kigger på dem. Hvis du ikke kender noget til kontaktlinser, giver vi dig her en introduktion til disse anonyme, men almindelige små hjælpemidler.

Hvad er en kontaktlinse?

En kontaktlinse er en tynd, bøjet linse, som placeres på den tårefilm, som dækker øjets overflade. Linsen er i sig selv transparent, men tilføres ofte en lille smule farve for at blive lettere for brugeren at håndtere. Moderne kontaktlinser er enten hårde eller bløde. I dag er den sidstnævnte type den mest almindelige, men for ikke så længe side fandtes der endda glasblæste kontaktlinser.

Kontaktlinsens historie kort fortalt

Kontaktlinser opfattes ofte som et moderne element inden for øjenplejen. Men deres historie er både lang og spændende og begyndte med Leonardo da Vinci og Rene Descartes. Det skulle dog vare indtil sidst i 1800-tallet, før en tysk glaspuster fremstillede en linse, som det var muligt at se igennem, og som man næsten kunne bruge. På samme tid opfandt og tilpassede en tysk oftalmolog den første kontaktlinse, som kunne bruges nogle timer ad gangen.

Typer af kontaktlinser

Selv om kontaktlinser fortsat fortrinsvis anvendes til synskorrektion, fås også linser, som udelukkende anvendes til kosmetiske formål eller for sjov. Farvede kontaktlinser kan forstærke eller helt ændre farven på dine øjne, og med kostumelinser er det muligt at skabe en del af de specialeffekter, vi kan opleve i biografen. 

Alle kontaktlinser er imidlertid medicotekniske produkter og reguleres af EU. Både styrke- og kosmetiske kontaktlinser kræver en ordination. Dette skyldes, at selv almindelige komplikationer som infektioner eller inflammationer kan medføre synstab eller blindhed. Den bedste måde at forebygge komplikationer på er:

  • At tale med din optiker, hvis du overvejer at anskaffe dig linser
  • At købe kontaktlinser hos legitime kilder
  • At sørge for at pleje og holde dine kontaktlinser rene
  • At følge alle instruktioner, som vedrører dine kontaktlinser og linseprodukter
  • At følge din anvendelsesplan og udskiftningsintervaller

Anvendelsesplan og udskiftningsinterval

For holde dine øjne og dit syn i bedst mulige stand er det vigtigt at huske på, at hvert par kontaktlinser er fremstillet og ordineret til en bestemt type brug og skal udskiftes efter en bestemt periode.

Endagslinser bruges hele dagen og smides ud, inden du går i seng, og om morgenen sætter du et nyt par i. Andre linser har andre udskiftningsintervaller.

Hvilken livstil og hvilke præferencer du end har, kan din optiker hjælpe dig med at finde de rigtige kontaktlinser eller løsninger, så du bevarer din øjensundhed. Husk altid at rådføre dig med en fagmand ved spørgsmål, som vedrører dine øjne og dit syn.

Har du spørgsmål til CooperVisions kontaktlinser eller om syn i almindelighed? Se svarene på nogle af vores hyppigste spørgsmål. Kontakt din optiker, hvis du vil have mere udførlig information.

Informationerne i denne artikel skal ikke opfattes som medicinske råd og er heller ikke beregnet til at erstatte anbefalinger fra medicinske fagfolk. Kontakt din optiker, hvis du har specifikke spørgsmål.

Flere artikler