Moderne kontaktlinseteknik giver brugere flere valgmuligheder, hvad angår, hvor længe de bruger deres linser, i forhold til tidligere.

Brugernes individuelle ønsker styrer hovedsageligt, hvilket interval der passer bedst for dem. Endags- og månedslinser har alle forskellige fordele og ulemper.

I denne artikel giver vi en gennemgang af månedslinser.

Er månedslinser det rigtige for dig?

Månedslinser har mange fordele:

  • Nogle månedslinser kan bruges i op til 30 dage i træk, uden at du behøver at tage dem ud af øjnene.
  • At bruge kontaktlinser, som ikke er godkendt til at sove med, kan medføre risici for dine øjne, eftersom linserne betyder, at øjnene får mindre ilt. Disse risici omfatter hornhindeinfektioner, neovaskularisering i hornhinden. Det betyder, at der vokser blodkar ind over hornhinden.
  • I løbet af dagen, mens du har åbne øjne, tilføres hornhinden ilt. Månedslinser og andre linser til udvidet brug er sædvanlig vis silikonehydrogellinser med højere iltgennemtrængelighed. De lader mindst fem gange mere ilt slippe igennem linsen sammenlignet med standardlinser.
  • Du bør som altid tale med din optiker, inden du anskaffer dig nye kontaktlinser eller skifter linsetype.
  • Færre linser, når du vælger månedslinser
  • De samlede omkostninger for månedslinser kan blive noget lavere end for endagslinser, eftersom du køber færre linser. Og eftersom du smider dem ud en gang om måneden i stedet for hver dag, har du kun brug for 24 kontaktlinser om året. For miljøbevidste brugere er dette også ensbetydende med mindre affald.

Komfort

Ud over at lade mere ilt slippe igennem, så dine øjne holdes sunde og hvide, kan silikonehydrogelbaserede månedslinser også føles mere behagelige. Dine øjne tilføres mere ilt og holdes samtidig fugtige, en balance, som opnås med en forbedret kontaktlinseteknik.

Måneds- eller endagslinser – valget er dit

Rådfør dig altid med din optiker, før du anskaffer dig nye kontaktlinser eller skifter linsetype. Optikeren sørger for, at du får kontaktlinser, som er ordineret og tilpasset dig, så dit syn og din øjensundhed holdes i bedst mulige stand.

Når det gælder skifteintervallet, handler valget mellem måneds- eller endagslinser ofte om personlige præferencer. Men din optiker kan give dig yderligere vejledning til at vælge, hvad der er bedst med udgangspunkt i din livsstil. Optikeren kan også hjælpe dig med at kontrollere dit syn, når du tilpasser dig en ny type af kontaktlinser.

Informationerne i denne artikel skal ikke opfattes som medicinske råd og er heller ikke beregnet til at erstatte anbefalinger fra medicinske fagfolk. Kontakt din optiker, hvis du har specifikke spørgsmål.

Kategorier:Kontaktlinsetyper
Flere artikler