Flerstyrkekontaktlinser er linser designet til at behandle de fokuseringsproblemer, som er knyttet til presbyopi, ved at anvende forskellige styrker.

Presbyopi er et synsproblem, som rammer alle i 40-45-årsalderen. I den alder mister dine øjne evnen til at fokusere skarpt på tekst med små typer, som er tæt på dig, f.eks. i aviser, menuer eller bøger.

Flerstyrkesynshjælpemidler kan hjælpe dig, når du skal læse. Men som vi vil se, skal dette ikke nødvendigvis være ensbetydende med flerstyrkebriller. Lad os starte med at give dig en introduktion til flerstyrkelinser og fortælle, hvad du skal tænke på, hvis du overvejer at anskaffe dig flerstyrkekontaktlinser.

Hvad er bifokale kontaktlinser?

Bifokale kontaktlinser er linser med to forskellige styrker i den samme linse. Den ene styrke anvendes til at læse tekst på tæt hold, og den anden anvendes til at se normalt på afstand. De to styrker hjælper brugere med presbyopi, hvor aldersrelaterede forandringer i øjet gør det svært at fokusere på genstande på tæt hold.

Hvad er forskellen på bifokale og multifokale linser?

Bifokale kontaktlinser er designet med en tydelig grænse mellem nærstyrken og afstandsstyrken. Du skifter mellem områderne på samme måde som ved bifokale briller. Multifokale linser har en glidende overgang mellen nær- og afstandsstyrken.

Typer af bifokale kontaktlinser

Bifokale kontaktlinser kan udformes på to måder. Den første type efterligner bifokale briller med en separat sektion for hver styrke. Denne type af bifokale linser kaldes segmenterede eller undertiden alternerende kontaktlinser. Nærstyrken sidder oftest i linsens nederste del, mens resten af linsen har normal afstandsstyrke.

Den anden type bifokale kontaktlinser er koncentrisk udformede. Normalstyrken er placeret i linsens centrum og rundt om denne sidder nærstyrken. Denne linsetype kaldes koncentriske eller simultane kontaktlinser.

Bifokale kontaktlinser fås som både bløde og stabile (RGP) såvel som i hårde linsematerialer.

Valg af bifokale kontaktlinser

Her er nogle gode tips at tænke på, for at hjælpe dig med at afgøre, om bifokale kontaktlinser er noget for dig.

Fordele ved bifokale linser

 • Fordelen ved bifokale linser er:
 • At du ikke længere behøver læsebriller.
 • At du får en god synsskarphed på både tæt hold og på afstand.
 • At de minder om bifokale briller, og at de undertiden kræver mindre tilpasning.

Ulemper ved bifokale linser

 • Bifokale kontaktlinser kan undertiden være vanskelige:
 • Da du skal lære, hvordan du skal skifte mellem styrkerne.
 • Da de undertiden kan påvirke dybdefornemmelsen.
 • Da de kan medføre øjentræthed, især i tilfælde hvor segmenterede bifokale linser (med læsestyrken i linsens nederste del) kombineres med meget skærmarbejde.

Alternativ til bifokale kontaktlinser

Der er mange gode alternativer, hvis bifokale linser ikke lyder så tillokkende for dig, eller hvis du tester dem, og du og din optiker beslutter, at det måske ikke er det bedste alternativ.

Alternativer uden kirurgiske indgreb omfatter:

 • Almindelige kontaktlinser til afstandskorrektion kombineret med læsebriller
 • Monovision-linser
 • Multifokale kontaktlinser

Husk, at det at anskaffe sig eller at skifte kontaktlinser er en beslutning, du bør træffe sammen med din optiker. Korrekt ordination og tilpasning er afgørende for dine øjnes sundhed, komfort og funktion.

 

Informationerne i denne artikel skal ikke opfattes som medicinske råd og er heller ikke beregnet til at erstatte anbefalinger fra medicinske fagfolk. Kontakt din optiker, hvis du har specifikke spørgsmål.

Flere artikler