Moderne kontaktlinser, sædvanligvis bløde engangslinser, har forskellige intervaller for brug og udskiftning.

Lad os antage, at du har en almindelig 8 til 17-hverdag: Dine kontaktlinser anvendes i løbet af dagen og smides ud om aftenen, og næste morgen sætter du et nyt par linser i igen. Andre udskiftes hver anden uge eller én gang om måneden.

Dine egne personlige præferencer og rutiner hjælper dig med at afgøre, hvilket interval der passer bedst for dig. Hvert interval har sine fordele. Her ser vi nærmere på endagslinser.

Fordele ved endagslinser

Der findes en række fordele ved at vælge endagslinser:

Du skal aldrig rengøre dem – glem den rutinemæssige aftenrengøring og alle flaskerne med linsevæske. Ved afslutningen på en lang dag smider du bare linserne ud og går i seng.

Endagslinser er også den brugstype, som er lettest at huske – slut med påmindelser i kalenderen om, at det er tid til at skifte linser. Tag dem ud om aftenen, og sæt et nyt, frisk par i hver morgen.

Endagslinser er tidsbesparende – ud over at du slipper for at bruge tid på rengøring, kan du også have nogle ekstra par med dig på farten, så du slipper for at tage hjem og skifte.

De kan være til hjælp ved øjenallergier – med mindre tid til opbygning af belægninger mindsker endagslinser risikoen for opblussen af allergier. At begynde hver dag med en frisk og jævn linseoverflade er også mere skånsomt for irriterede øjne.

Fantastisk for teenagere! Hvor mange forældre ønsker ikke, at de kunne sige det? Med alt det, der sker, fra skole over sport til det sociale liv, er det let for teenagere at glemme eller blæse på at rengøre eller skifte kontaktlinser. Hvis man springer denne del af kontaktlinseplejen over, kan det medføre sundhedsmæssige risici for øjnene, men med endagslinser kræves ingen rengøring, og de er både hurtige og lette at udskifte.

Andre ting, som er vigtige at vide, om endagslinser

Eftersom du smider kontaktlinserne ud hver dag, skal du købe flere linser. (Og husk, at du får brug for en pakning til hvert øje, så en beholdning til 30 dage omfatter 60 kontaktlinser).

Din optiker skal undersøge dine øjne, så du får ordineret de rigtige linser. Dit valg af endagslinser eller andre brugstyper baseres frem for alt på dine egne ønsker. Men din optiker kan hjælpe dig med at afveje fordele og ulemper med udgangspunkt i dennes viden om dit syn og hvordan du plejer dine øjne.

 

Informationerne i denne artikel skal ikke opfattes som medicinske råd og er heller ikke beregnet til at erstatte anbefalinger fra medicinske fagfolk. Kontakt din optiker, hvis du har specifikke spørgsmål.

Flere artikler