Spædbørn oplever verden på en helt anden måde end voksne, og dette begynder med, hvordan de ser. Lad os tage et kig på børns syn, hvordan synet udvikles, og hvordan du som forælder kan hjælpe dem med at få stærke, sunde øjne.

Synet ved fødslen: En helt ny verden

Tillykke! Din lille guldklump er netop kommet til verden. Selve fødslen var formodentlig en lige så fortumlet oplevelse for barnet som for dig, og det kan tage et lille stykke tid, før øjnene åbnes. Så snart det sker, vil jordemoder, læge og/eller sygeplejerske kontrollere dem for at konstatere eventuelle medfødte øjenproblemer sammen med udførelsen af alle andre rutinekontroller i forbindelse med en fødsel. Sædvanligvis påfører man også en infektionshæmmende salve.

Et nyfødt barns syn adskiller sig utrolig meget fra en voksens eller selv et spædbarns syn. Det nyfødte barn kan endnu ikke se farver – kun forskellige grå nuancer. Barnet har også et uklart syn, med en synsskarphed på omkring 20/400, og kan ikke fokusere på genstande på længere afstand end 20–30 centimeter. Nyfødte er heller ikke særligt lysfølsomme. Der kræves næsten 50 gange mere lys end for en voksen, for at de kan fornemme det.

Ved fødslen er dit nyfødte barns øjne kun tre fjerdedele så store som en voksens øjne. I løbet af de første uger begynder også øjets strukturer og receptorer samt nerverne i øjnene og hjernen at udvikle sig. Denne udvikling vil fortsætte de kommende to år. Lad os se nærmere på, hvad der sker i forbindelse med denne synsudvikling.

Hvad kan du gøre?

Hjælp dit barn med at få en god start ved at:

 • Sikre korrekt mødrehjælp og kost under graviditeten
 • Give dit spædbarn ting i kraftige og kontrastrige farver
 • Have en natlampe i rummet, så spædbarnet kan se sig omkring, når det ligger vågen i sengen
 • Undgå drastiske forandringer af dit udseende

Børns synsudvikling: Det første år

Efter nogle uger vil dit barn kunne se de fleste farver, men farvesynet fortsætter med at udvikle sig i de kommende måneder. I løbet af disse første måneder begynder synsskarpheden også at blive bedre, og lysfølsomheden øges langsomt.

I løbet af denne periode lærer barnets øjne også at arbejde sammen. I den periode, hvor koordinationen udvikles, er det normalt, at barnets øjne vandrer forskellige steder hen. Dette er ikke noget, man skal være bekymret over, hvis der ikke ses en konstant skelen. Koordinationen af dit barns øjne indebærer, at dybdefornemmelsen også udvikles, og at koordinationen mellem hånd, øje og krop forbedres.

Når barnet er seks måneder, bør det have et fuldt udviklet farvesyn og synsskarphed. Dette betyder, at det kan være tid til barnets første synsprøve. Dit barn kan naturligvis ikke læse bogstaver eller en E-tavle som du. Men barnets optiker kan udfør ikke-verbale test for at kontrollere eventuel nærsynethed, langsynethed, astigmatisme eller andre problemer.

I toårsalderen er din lille guldklump fuldt optaget af at finjustere synsevne og øjenbevægelser, forbedret dybdefornemmelse og øje-/håndkoordination. Barnets syn fortsætter med at udvikle sig op i skolealderen, hvor barnet forbedrer sin synsopfattelse, så det kan genkende de former, farver, bogstaver og tal, der er nødvendige for at kunne læse.

Hvad kan du gøre?

Hjælp dit spædbarn med at udvikle sine synsevner ved at:

 • Have masser af forskellige og foranderlige visuelle stimuli i kraftige farver
 • Berøre barnets arme og ben samtidig for at anspore den bilaterale og binokulære udvikling
 • Tale med barnet, mens du går rundt i rummet
 • Anvende en natlampe i barnets værelse
 • Have legetøj, som barnet kan strække sig efter og berøre for at anspore det til at udforske forskellige former og farver
 • Lege titte-bøh-lege og lignende lege med dit spædbarn
 • Give barnet legetøj, som kan sættes sammen og adskilles, som barnet kan holde fast i og lege med

Tegn på synsproblemer hos børn

Hvad skal du se efter, når det drejer sig om dit barns syn? Almindelige tegn og symptomer på synsproblemer hos børn omfatter blandt andet:

 • Konstant skelen på ét eller begge øjne
 • Tårefyldte øjne, der løber (kan skyldes blokerede tårekanaler)
 • Røde eller ømme øjenlåg (ofte et tegn på øjenbetændelse)
 • Ekstrem lysfølsomhed, især hos spædbørn (kan være tegn på højt øjentryk)
 • Hvide pupiller (kan være tegn på kræft, problemer med nethinden, katarakt eller andre problemer)
 • Vanskeligheder med at følge en genstand og personer med øjnene
 • Uvilje over for at kigge i billedbøger eller at læse hos ældre børn
 • Sidder tættere og tættere på tavlen eller tv'et

Din optiker kan hjælpe dig med at kontrollere og opretholde en god øjensundhed og et godt syn, og dette er særligt vigtigt i barndommen i den periode, hvor øjet udvikles. Dit barn bør begynde med regelmæssige omfattende synsprøver, når det fylder seks måneder, men kontakt altid optikeren, hvis du har spørgsmål. Han eller hun kan hjælpe dig med at finde ud af, hvad der foregår, og give dig information, så du bedre kan træffe beslutninger vedrørende dit barns syn.

 

Informationerne i denne artikel skal ikke opfattes som medicinske råd og er heller ikke beregnet til at erstatte anbefalinger fra medicinske fagfolk. Kontakt din optiker, hvis du har specifikke spørgsmål.

Flere artikler