Hvis du læser dette, overvejer du måske at anskaffe dig kontaktlinser for første gang.

Du tænker måske også på, om der er nogle problemer ved kontaktlinser, som du bør kende til, inden du udskifter brillerne med kontaktlinser.

Godt. Lad os se nærmere på dette sammen ved at udforske og besvare forskellige spørgsmål om emnet og skelne mellem fantasi og virkelighed.

Er kontaktlinser bedre end briller?

I de fleste tilfælde er der tale om personlige præferencer. Med hensyn til kontaktlinser og briller behøver det ikke at være hverken eller. Mange vælger at bruge kontaktlinser i bestemte sammenhænge, f.eks. i skolen eller på arbejdet, og skifter derefter til briller. Du kan også vælge at bruge kontaktlinser den ene dag og briller den næste.

Rengøring af kontaktlinser: Er det svært?

Du vil finde ud af, at det ikke er meget mere tidskrævende at rengøre kontaktlinser, end det er at pudse briller. Du skal blot sørge for at anvende en steril linsevæske – ikke vand fra hanen. Vandet i badeværelset kan indeholde aflejringer, som kan ophobe sig på dine kontaktlinser. Det ønsker du ikke.

Desuden må du aldrig – og det er virkelig vigtigt – forsøge at rengøre linserne ved at putte dem i munden eller spytte på dem. Du vil sandsynligvis gøre det stik modsatte af det, du ønsker, og i stedet tilføre bakterier.

Hvis du helt vil undgå rengøring af linser om aftenen, kan du overveje at anskaffe dig endagslinser. Den type linser skal du blot kassere, når du er færdige med at bruge dem den dag. Der kræves ingen daglig rengøring.

Er kontaktlinser farlige?

Millioner af mennesker bruger kontaktlinser hver dag uden problemer. En del førstegangsbrugere af kontaktlinser bekymrer sig over, at linserne skal glide om bag øjnene. Tag det roligt, det kan ikke lade sig gøre. Dette forhindrer øjets bindehinde, den gennemsigtige hinde, som beskytter øjets hvide del.

Du bør dog være bevidst om, at kontaktlinser er medicotekniske produkter. De må kun ordineres og udleveres af en autoriseret optiker. Det er sket, at folk har beskadiget øjnene, når de har brugt "Halloween"-linser.

Makeup og kontaktlinser: Skal jeg vælge enten eller?

Det er muligt at bruge makeup og kontaktlinser samtidig, hvis man bare er forsigtig med begge dele. Den sikreste brug opnås ved at sætte kontaktlinserne i først. Du vil da ikke få olier og andre stoffer fra makeuppen på linserne.

Derfor bør du altid vaske hænderne, inden du håndterer kontaktlinserne, og undgå at anvende kraftigt parfumeret sæbe med fugtgivere. I modsat fald kan du overføre uønskede stoffer til linserne.

Der findes nogle generelle kontaktlinseproblemer, som mange førstegangsbrugere undertiden tænker over, inden de går over til kontaktlinser. Sørg for at diskutere alle eventuelle spørgsmål med din optiker, da mere specifikke spørgsmål kan variere fra person til person.

 

Informationerne i denne artikel skal ikke opfattes som medicinske råd og er heller ikke beregnet til at erstatte anbefalinger fra medicinske fagfolk. Kontakt din optiker, hvis du har specifikke spørgsmål.

Flere artikler