Digital øjentræthed

Smartphones, smarture, computerskærme og tablets. Gennemsnitsamerikaneren ejer fire digitale enheder og tilbringer 60 timer om ugen med at indhente forskellige former for information via disse enheder. Det viser en undersøgelse fra The Nielsen Company, som blev udført i 2014.

Langvarig, daglig brug kan medføre digital øjentræthed, som er betegnelsen for de gener og synsforstyrrelser, der opstår efter mere end to timers brug af en digital enhed. De mest almindelige og irriterende symptomer på digital øjentræthed er trætte og tørre øjne.1

Næsten 70 % af USA's voksne befolkning angiver, at de har oplevet symptomer på digital øjentræthed.2 Hårdest ramt er yngre mennesker i alderen 20-29 år, hvor hele 73 % har angivet, at de har symptomer.3

Trætte og tørre øjne

Antallet af timer, en person bruger digitale enheder, spiller helt sikkert en rolle (30 % af alle voksne amerikanere bruger digitale enheder i mere end 9 timer hver dag!3). Men en anden ting, der også skaber problemer for mange brugere, er brugen af forskellige typer skærme og den måde, de skifter mellem enheder på. Refleksioner og blændende lys kan for eksempel medføre, at brugeren sidder og kniber øjnene sammen eller lukker øjnene delvist for at mindske generne.

Blændende lys, refleksioner og variationer i lysstyrken forårsager problemer med blinkerefleksen, hvilket i sidste ende fører til en ustabil tårefilm og tørre øjne. Der er dokumentation for, at koncentreret brug af en computerskærm gør, at man blinker mindre, at den normale fordeling af tårevæske bliver ødelagt, og at hornhinden bliver eksponeret mere.4

Men det betyder ikke blot noget, hvor ofte man blinker. Det betyder også noget for tårefilmens stabilitet, om man blinker fuldstændigt. Et ufuldstændigt blik indebærer ikke blot, at øjets overflade ikke dækkes i tilstrækkelig grad. Det kan også mindske synsskarpheden og forårsage et utydeligt syn.4

Linsebrugere mærker tørheden i øjnene tidligere end brillebrugere.3 Op mod 85 % af alle linsebrugere, som anvender digitale enheder, oplever mindst ét symptom på tørre øjne. Det tilsvarende tal for personer, som ikke bruger kontaktlinser, er 71 %.2

Da 90 % af kunderne ikke taler med deres optiker om de gener, de oplever som følge af brug af digitale enheder, tror mange måske ikke, at der kan gøres noget ved det. Det er derfor tid til at indlede en dialog med kunderne. Nogle af de vigtige livsstilsspørgsmål, du kan stille, er:

  • Hvilke typer digitale enheder (smartphone, tablet, bærbar computer osv.) bruger du?
  • Hvor mange timer om dagen bruger du dine digitale enheder?
  • Hvordan har dine øjne det, når du har kigget på digitale enheder længe eller efter en lang dags brug af digitale enheder?

En del optikere behandler digital øjentræthed ved at tilbyde gode råd om, hvordan man skal opføre sig, for eksempel at man skal blinke oftere, regelmæssigt holde korte pauser og kigge på genstande, der er længere væk (80/20/20-reglen), øge tekststørrelsen på skærmen eller justere afstanden til arbejdsstationen. Denne type råd ser dog ikke ud til at have den store effekt, da kunderne ofte glemmer rådene, eller at rådene i mange situationer viser sig at være upraktiske at gennemføre.

Nogle optikere tilbyder produktanbefalinger, men her er risikoen, at problemet kun i en vis grad løses. Sådanne produkter omfatter skærmfiltre, skærmbriller eller kontaktlinser, som kan afhjælpe symptomer på tørre øjne. For linsebrugere kan digital øjentræthed være en indikation på, at det er nødvendigt at skifte linsemateriale, optisk design og/eller linsevæske. Derfor kan en samtale med kunden være en god måde at fastlægge, hvilken metode der er mest velegnet.

 

1 Meyer D, Huenink S, Rickert P, Kollbaum P, Chamberlain P. Symptoms associated with eye fatigue in soft contact lens wearers. Artikel præsenteret ved: American Academy of Optometrys årsmøde, oktober 2015, New Orleans, USA.

 2 Hall L, Coles-Brennan C. Digital eye strain: more screen time = more digital eye strain. Contact Lens Spectrum. 2015;30:38-40.

 3 Keeping up with ocular fatigue in the digital era [Clinical Education]. Contact Lens Spectrum. 2016;31:3-10.

 4 Portello JK, Rosenfield M, Chu CA. Blink rate, incomplete blinks and computer vision syndrome. Optom Vis Sci. 2013;90(5):482-487.